Ulf Kvensler: Sarek

– A gyilkos túra –

 Sarek  1909. óta Svédország egyik nemzeti parkja, 1996. óta az UNESCO Világörökség része. Neve valószínűleg számi eredetű.          

Itt található az ország második legmagasabb hegye. 

  A három, évek óta együtt túrázó fiatal Anna, Henrik és Milena 2019. évben a szokásos tavaszi időpont helyett a túrát szeptemberre kénytelen halasztani. Ráadásul egy ismeretlen férfi személyét is el kell fogadni útitársként, Jacobot, akivel Milena nemrég ismerkedett meg az interneten keresztül. A indulás előtt kialakult feszültség nem oldódik az út kezdetén sem, sőt fokozódik, amikor Jacob – aki szintén kiváló túrázó – javaslatára útirányt változtatnak. Az összeszokott három barát számára az eddig még ismeretlen úticél Sarek megmászása csábító a szépsége miatt, ugyanakkor fokozottan veszélyes a túraútvonal ebben az időszakban olyan gyakorlott túrázóknak is mint ők. 

Anna utánakeres Jacob személyére a neten, azt már látja, bár meglehetősen homályosan, hogy zűrös a férfi élete. Keresi a bizonyosságot, majd Henrikkel együtt a lehetőséget az úti programból való kiszállásra, de Milenát sem akarják Jacobbal hagyni. Így azután több kiszállási kisérlet kudarca után mind a négyen eljutnak Sarek legnehezebb szakaszaihoz, ahol már a körülmények és az egymással való összezártság, egymásra utaltság leveszi az emberekről az álarcot. Gyermekkori fájdalmas történetek kerülnek felszínre, traumák, ami jelenlegi viselkedésüket nyilván magyarázhatja, ugyanakkor ez a tény védekezésül nem fogadható el náluk sem.

Elszabadul a gátlástalan cselekedetekbe torkolló düh. Emellett  a kegyetlen időjárási viszonyok és az ösvények nélküli vad terep is összeroppantja mindannyiuk idegeit, fizikai terhelhetőségét. Rémálom lesz a túra, a menekülés szinte lehetetlen a zord vidékről.

Izgalmas, feszültséggel teli thriller. 

/Krajnyák Zsuzsa/
2023.11.16.

Robinson, Marilynne: Háztartás

A cím hétköznapi jelentése mellett átvitt értelemben utal az otthon, a család fogalmára, életére. Egy család életére, mely szálaira hullott szét, mielőtt egybefonódott volna. 

Ruthot és Lucielle-t, az árva testvéreket anyai nagyanyjuk,  halála után annak sógornői, majd lánya Sylvie neveli. 

Nagyanyjuk özvegyen nevelte fel három lányát Mollyt, Helent – az anyjukat – és Sylvie-t. Azon a télen, amikor férjét, gyermekei apját egy látványos vonatbalesetben elvesztette, a három lány éppen a kamaszkorban volt. A nyugodt, békés házból észrevétlen repültek ki a lányok a nagyvilágba, a szélrózsa minden irányába. Az egyedül maradt, magányosan élő idős nőhöz – a soha nem látott nagyanyjukhoz – hét év eltelte után vitte Helen lányait Ruthnot és Lucielle-t, és hagyta őket ott.  Ezután autóba ült, melyet a tóba vezetett. A tóba, melyben annak idején az apja is halálát lelte.

A regény eseményeit már-már naplószerűen Ruth a saját szemszögéből tárja elénk. Gondolatai átszövik a testvérek gyermekből felnőtté válásának szorongó időszakát, amikor a gyámhatóság rémképe lebeg szemük előtt. A rettegett kép, hogy kiszakítják őket otthonukból és elveszítik a valakihez tartozás érzését, amelyet Sylvie személyében végre megleltek.

A történet átvezet egy hídon – képletesen és a valóságban is – melyen átérve egy más világ várja Ruthot és nagynénjét Sylvie-t. 

Lucielle pedig nem találja meg már soha őket, és talán ők sem találják meg Lucielle-t. Talán ha akarnák…

/Krajnyák Zsuzsa/
2023.11.06.

Havas Juli: Nincs Hold, ha nem nézed

A regény írója orvos, írásait Havas Juli néven publikálja. 

A Covid idején játszódó történet a járvány, egy kórház dolgozóinak mindennapos küzdelme mellett az intézmény belső élete, és a főszereplő doktornő személyes élete szálaiból fonódik.

Kertész Anna kusza gyerekkorába betekintve jutunk el a kiváló doktornő jelenlegi életéhez. A szerelmi háromszögben “harmadikként” szerepet vállaló orvosnő vívódása, majd végső döntése az évekig tartó kapcsolat rendezésére.

Közben megismerjük Kertész Anna doktornő családját, barátait, ismerőseit és a hozzájuk való állandónak tűnő, idővel mégis változó viszonyát, ahogy önmaga megismerésében halad a napi történések, előre kiszámíthatatlan fordulatok sodrában. 

Az írónő néhol egyes szám első személyben, majd vált, és egyes szám harmadik személyben meséli el a történetet. 

Az izgalmas könyv a mélyebb gondolatokra sarkalló részeket szórakoztató jelenetekkel oldja.

Részlet a könyvből :

“Ahogy belépett egyből tudtam, hogy ő a szeretőm felesége.

  Egyetlen, a korábban vizionált nőhöz sem hasonlított. Nem volt bibircsókja és nem volt sem kövér, sem depressziós. Szép volt és egyszerű, de mégis elegáns negyvenes, olyan típusú, akin a lenvászon ruha soha nem gyűrődik össze. Nem túl magas, arisztokratikusan törékeny nő, nagy és kicsit szomorú babaszemekkel, mégis őszintén bájos mosollyal. Buta lehet, végzetesen buta, mi más, reménykedtem.”

Krajnyák Zsuzsa
2023.10.12.

Hemingway: Fiesta – A nap is felkel

Ernest Miller Hemingway író, újságíró, utazó  (1899-1961)

Hemingway 1926-ban megjelent könyve  az un. “elveszett generáció” tipikus ábrázolása néhány, amerikából és angliából emigrált író személyén keresztül. A Párizsban összeverődött, a jövőbeni hitét vesztett társaság a kávéházak, éttermek, vendéglők, mulatók, bárok mindennapos látogatói. A társaság nőtagja, a könnyelmű Brett válófélben van, következő férjjelöltje a gróf is követi őt a bandát alkotó többi férfival együtt. Jake központi figura, tudja, hogy Brett iránt érzett szeretete csak plátói lehet, szerelmük sosem teljesedhet be, a háború lelkileg és testileg is megnyomorította. 

 A regény mély társadalmi  problémákra mutat, a húszas évek kiábrándult, reményvesztett értelmiségi fiataljainak útkeresését.

Ráláthatunk az író saját életének főbb vonásaira. 

Ajánlom elolvasni Hemingway könyve után Robert Capa – haditudósító, fotós – életéről megjelent könyvet /Richard Whelan/. Hemingway és Capa – túl azon hogy ismerték egymást, mindkettőjük a legközelebb igyekezett kerülni az éppen folyó harchoz, csatához, inspirációt találni egyikük az íráshoz, másikuk a fotózáshoz. Szoros párhuzamot fedezhetünk fel életük alakulásában.

Krajnyák Zsuzsa
2023.09.01.

Edward Rutherfurd: SARUM

Anglia története a jégkorszaktól Stonehenge-en át napjainkig

A Sarum egy rövidített név, középkori másolók használták, Salisbury helynévre utalva.

A nagylélegzetű könyv közel ezer oldalon keresztül varázsol és repít el minket, Angliába, Salisbury és a Stonehenge környékére. 

   Időszámításunk előtt körülbelül tízezer évvel, a kiterjedt jégpáncéllal borított  Anglia földjén emelkedni kezdett a hőmérséklet.  Az összefüggő jégkéreg szélei olvadni kezdtek, kialakultak a patakocskák, folyók, utat találva immár a szárazföld felé.

  Krisztus születése előtt valamikor hétezer-ötszáz évvel Hwll vadász elindul családjával a fenyegető éhinség elől, hogy vadat találjanak. A vadász ősei elbeszéléséből hallott a melegebb vidékekről, ahol megfelelő élelemre lelhetnek. Tervét a velük együtt élő négy család kétkedéssel fogadja, így kis családjával vág neki a hosszú, ismeretlen útnak.

Innen indul az izgalmas történet, mely kitalált családok évszázadokon átívelő életét helyezi az általunk ismert és tanult történelmi korszakokba.

  A régmúlttól a jelen napjainkig több ezer évet átölelő regényből Stonehenge /cca. Kr.e. 3100./  feltételezett keletkezésének, és a Salisbury-i székesegyház építésének /1221-től/ lenyűgöző történetét is megismerhetjük.

  A Salisbury városban  született író – Edward Rutherfurd /1948./  a Sarum után további nagy regényeket is írt – London, New York, Paris, Kína, Írország, Oroszország, Az erdő /New Forest/

Krajnyák Zsuzsa
2023.08.03.

Jussi Adler-Olsen: Más bőrében

Két angol katona hátborzongató “menetelése” az életben maradásért. 

  1944-et írunk, a történet nagyrészt Németország területén, egy kórház pszichiátriai blokkjaiban zajlik.  A felderítést végző két brit pilóta repülőgépét találat éri, katapultálás után a menekülés egyetlen járható útja a titkos katonai kórház lelkileg sérült tisztjei közé beépülve tervezni a szökést.

Az elektrosokk-, és gyógyszeres kezelések nagyban befolyásolják viselkedésüket, gondolkodásukat lassítja, a felvett német tisztek “bőrében” pedig még veszélyesebb egyáltalán az életben maradás is. Az egymással történő kommunikálás sem egyszerű, egy idő után már nem is lehetséges.

Ráadásul nem csak ők vannak szimulánsként az egészségügyi intézményben…

  Bryannek sikerül a szökés. 

Közel harminc év távlatából is gyötri a lelkiismeret cserbenhagyott barátja miatt.

Az élete folyamán adódott lehetőségek sodrában keresi-találja meg Jamest, aki részben leépült a psziciátriai kezeléseknek köszönhetően, és féktelen dühöt érez a megmenekült és további életét sikeresen felépítő Bryannel szemben.

A James iránt őszinte szeretetet érző Bryennek ezt a tényt fel kell dolgoznia. 

Kíméletlenül.

Az 1950-ben született író munkáit ismerhetjük már, főleg a skandináv krimik “műfajában. A Q-ügyosztály esetei sorozat több könyve megtalálható könyvtárunkban is. 

Krajnyák Zsuzsa
2023.07.05.

Imogen Kealey: Az ellenálló

A történet a valóságban élő Nancy Wake köré épül, akit a második világháború kegyetlen eseményei sodornak a francia ellenállási mozgalomba. Az ausztrál származású, Marseille-ben élő újságírónő gazdag férje által, és nem utolsó sorban vagányságával, kitűnő szervezési képességével egyre veszélyesebb helyzetben találja magát. 

  Összekötő tevékenysége a francia középhegység és a környező települések, vidéki falvak területén folyt. A vidéki emberek nagy többsége önként segített a szökött hadifoglyok és az ellenállási mozgalom embereinek elrejtésében. 

Nőként könnyebben átjutott a németek ellenőrzési pontjain. Ugyanakkor a Gestapo által nagy erőkkel keresett Nancy Wake-nek /fedőneve “Fehér egér”/ meg kell küzdenie a francia ellenállás kemény, önérzetes férfi harcosainak tiszteletéért is, akiknek el kell fogadniuk őt vezetőjükként. 

Az izgalmas, lebilincselő könyv végén pedig néhány oldalon a valós történelmi hátteret ismerhetjük meg.

Nancy Grace Augusta Wake 1912. augusztus 30-án született, és 2011. augusztus 7-én halt meg.

Krajnyák Zsuzsa
2023.05.25.

Claire Bidwell Smith: Az öröklés szabályai

Claire Bidwell Smith írónő, gyászterapeuta  

Az öröklés szabályai című könyv az írónő saját naplója alapján készült, melyben leírja életének legnehezebb szakaszát. Tizennégy éves amikor szinte egyidőben rákot diagnosztizálnak szüleinél. Huszonöt éves korára édesanyját és édesapját is elveszíti. Életének a kamaszkortól felnőtt koráig átívelő szakasza  állandó rettegésben telik, szülei betegsége és halálának árnyékában. 

  Tizennyolc éves amikor édesanyja, huszonöt amikor édesapja meghal.

Elvesztésük mélyen kihat a fiatal lány mindennapi életére, tanulására, munkájára. Alkohol, kábítószer, abortusz, féltékeny férfi kisérik, kisértik ezekben az években. A kiutat keresi, és sok nehézség, lelki, testi szenvedés után végül megtalálja élete értelmét és célját.

Elizabeth Kübler-Ross pszichiáter (1926-2004) szerint a gyász öt szakasza a tagadás, a dühösség, az alkudozás, a depresszió és végül az elfogadás, belenyugvás.

“Érdekes módon a gyászfolyamatban a gyógyulás közelebb visz szerettünkhöz. Újfajta kapcsolat veszi kezdetét. Megtanulunk együtt élni elveszített szerettünkkel.” /Elizabeth Kübler-Ross/.

Krajnyák Zsuzsa
2023.05.17.

Dr. Kiss Róbert Richárd: Így látják a magyarokat a világban

Dr. Kiss Róbert Richárd író, nyelvész, turisztikai szakújságíró, kommunikációs szakember és számtalan útifilm készítője. 

Az Így látják a magyarokat a világban c. könyvének /2015/ harmadik, átdolgozott, bővített kiadása sok érdekességet megoszt velünk arról, hogy mit gondolnak és beszélnek rólunk, magyarokról a különböző országokban élő emberek, népcsoportok.

Lelkes beszéde, írása – mely a szakterületén szerzett magasszintű tudásáról árulkodik – magával ragadja hallgatóit, olvasóit. Rögtön utazni támad kedvünk.  

Ebben a könyvében a reá jellemző vidámsággal, egyben hitelesen adja át a történeteket, melyekből mi is megismerhetjük kicsit azokat akik máshol, máshogy élnek a világban.

Krajnyák Zsuzsa
2023.05.08.

Julien Sandrel: A csodák könyve

Az élet mindennapi rutinja, beidegződött folyamata pillanatok alatt drámává változhat, ami után következik a versenyfutás. Az idővel.

Az édesanya Thelma, a főnöke által rábízott feladatok súlya alatt éli életét. Kamasz fia Luis nem tud beszélni neki arról,  hogy életében először szerelmes.

Azon a reggelen, amikor kettőjük számára megfordul a világ, Thelma éppen főnökével beszél a mobilján, fia mondataira nem figyel. Luis mérhetetlenül csalódott, mérgesen  elviharzik gördeszkáján mellőle. Az utcasarkon jobbról jön egy teherautó. Az ütközés elkerülhetetlen.

A kómába esett fiú szobájában az anya megtalálja a csodák könyvét, melyben fia leírja az élete során elérendő álmait. Elhatározza, hogy ezeket az álmokat, terveket ő megvalósítja, és a teljesítésről fiának rendszeresen beszámol, bízva abban, hogy a történetek elmesélése fia gyógyulását, felébredését, felépülését szolgálja majd. 

Négy hét áll rendelkezésére. 

Négy hét múlva – amennyiben javulás nem következik be állapotában – a fiút lekapcsolják a gépről.

Ám nem könnyű egy negyvenes anyának kamaszkorú fia álmait valóra váltani. A küzdelmekhez a remény ad erőt.

Az 1980-ban született Julien Sandrel író  könyve alapján külföldön már színpadra adoptált (filmen is látható)  mű néhány színész előadásában kel életre. A jelenetek drámai és esetenként groteszk érzékeltetését hang- és fényhatások alkalmazásával érik el. 

Krajnyák Zsuzsa
2023.04.26.

Susan Kreller: Égig érő szerelem

Az ikerházban lakó Adrian és Stella gyerekkoruk óta barátok, szüleik is baráti viszonyban vannak. A sok közös élmény erős kötelék a két kamaszodó gyerek között.  A  családok egymás iránti abszolút bizalmát mutatja, hogy a közös teraszról nyíló konyhájuk ajtaját sosem zárják, – ez a tény sorsdöntő lesz az események alakulásában!

Adriannak elege van a hormoninjekciókból, és amikor a szemben lévő házba új lakók  költöznek,  akkor döbben rá, hogy szerelmes – Stellába. 

“- Egykilencven!, mondta a telefonba a hang. Egykilencven, most nagyon ébernek kell lenned.

Stella Maraun telefonálhatott volna Uruguayból is, vagy egy nemrég meghódított bolygóról, a földgolyó vagy a világegyetem bármely tetszőleges zugából,teljesen mindegy, Adrian akkor is odaszáguld, menet közben lekapva a dzsekijét a fogasról, vadul beletúr jobb kezével a hajába, és felpattan a legközelebbi repülőre vagy űrhajóra, és kevesebb mint öt perc alatt Stellánál terem.

– Nem akarod megérteni? A fiunk öngyilkos akart lenni! Érted már? 

Ebben a pillanatban Adrian kimerülten, de teljesen élve benyitott, és pár bizonytalan lépést követően megállt a szülei előtt. Él, és élni is fog, túl sok fasírtot cipelve a hasában, összetapadt hajjal és Stella nélkül, de élni fog, ennyi biztos. Lenézett a szüleire: az anyja sírós és az apja piros foltos arcára: száraz könnypótlék. Úgy ültek a díványon, mintha a színház első sorban foglaltak volna helyet, és az ő fellépésére vártak volna, és most itt állt,  Adrian Theiß, tizennégy éves, néhai Egykilencven, régebben boldog, és megteszi, ami tőle telik. Kis közönsége szemébe nézett, kereste a szavakat, de nem találta, kereste és kereste, aztán nevetségesen gyenge hangon azt motyogta:

– Nem akartam megfagyni!

És mintha napok óta erre a színpadi fellépésre készült volna, egy tökéletesen előadott ájulással zárta beszédét, ott, a nappali szőnyegén. Először a szeme akadt fenn, aztán amikor minden elsötétült, a lába csuklott össze, és egyszerűen összeesett, és úgy maradt az éjszakai, rémült dívány előtt, mint önmaga szállításra kész összecsukható változata.”

A történet főszereplője Adrian, de a “mellékszereplők” is fontos láncszemek – eltérő emberi jellemükkel a kis közösséget alkotó körben. 

Megemlítendő, hogy a könyvben zavaró az írásjelhasználat, mondatbekezdés szabályainak hiányossága egy-egy szövegrészben. Ennek ellenére ajánlom kamaszoknak és felnőtteknek is ezt a kedves ifjúsági könyvet. 

Olvassák, olvassátok !

Krajnyák Zsuzsa
2023.03.16.

Hilde Ostby: Kreativitás

“Mindenben van tanulság, csak meg kell találni” (Lewis Carroll /1832-1898/ – író, matematikus, lelkész, fotográfus) 

A Kreativitás című könyv alapgondolata az  Alice Csodaországban c. mű

A norvég írónő akár a Kreativitáselmélet címet is adhatta volna könyvének. 

Miután történetesen fejjel ment a falnak, vagyis biciklijével egy hídvég falának ütközött, az ilyen esetekben szokásos orvosi vizsgálatok után, a megállapított enyhe agyrázkódás néhány hét alatt kipihenhető – állt az orvosi jelentésben. 

Szerencsére memóriája nem sérült.Viszont a balesete után rengeteg ötlete támadt, nem tudott nyugodtan pihenni. Kutatni kezdett különböző traumát átélt emberek kényszeres viselkedési zavaráról. Ám több példát talált arra, hogy fejsérülés, vagy trauma következtében az emberek kreativitása inkább csökken  nem pedig nő. A néhány hetes pihenés nem állította helyre mentális egészségét, zavarta a zaj, sírási rohamai voltak, mintha mindent túl erősen érzékelt volna. Emellett ábrándjai, ötletei megállíthatatlanul tülekedtek a felszínre gondolataiban.

Kutatása kiterjedt közszereplők, orvosok, tudósok, különböző foglalkozású emberek kreativitásával, alkotó munkájával kapcsolatos véleményére, választ várva arra a kérdésre, hogy mikor jönnek az ötleteik? Milyen állapot, környezet, hangulat kell az “aha” élményhez?

Vizsgálódása nyomán elkanyarodik a mai norvég iskolai rendszerhez is.

“Az általános iskolában, ahová ezen a nyári napon látogatok el, azt keresem, hogy ebben az átlagos harmadik osztályban, ezen a művelt, gazdag környéken van-e helye az álmodozásnak a másfajta gondolkodásnak és kockázatvállalási hajlandóságnak.

– Tudjuk, hogy az ilyen korú gyerekek figyelme nagyjából csak negyedóráig tart, ezért utána abbahagyom a tanítást – magyarázza a tanítónő a nap végén. – Igyekszem ébren tartani a figyelmüket az egész tanítási nap folyamán. Nem akarom, hogy elkalandozzanak.

– De miért nem ? – kérdem. – Hallottál már az álmodozó üzemmódról?

Látom, hogy nagyon meglepődött. Nyilvánvaló, eddig még nem gondolt bele, hogy a gyerekeknek néha jót tesz, ha a gondolataikba merülhetnek: ilyenkor rögzítik magukban a tanultakat, dolgozzák fel az önmagukkal és másokkal való kapcsolatukat, itt alkotnak jövőképeket, és itt támadnak kreatív ötleteik. Aria kifejezetten jó tanítónőnek számít, csak éppen erről nincs szó a tanítóképzésben.”

A könyv utolsó szakasza kiterjed a klímaválságra, az ezzel kapcsolatos feladatok, projektek megvalósításának fontosságára. 

Esetenként ezek az elképzelések – mint pl. a különleges könyvtár létrehozása – nem praktikus ötlet /saját véleményem/.

Krajnyák Zsuzsa
2023.02.22.

A PÉKMESTERSÉG MAGASISKOLÁJA

A könyv minden tekintetben igényes, magas színvonalú kiadvány. Az Előszó André Cointreau – a Le Cordon Bleu International Elnöke tollából származik.

A Le Cordon Bleu (fr.:kékszalag) az egyik legnagyobb nemzetközi oktató hálózat. Húsz országban tanulható iskoláiban a magas szintű kulináris és az ezzel szorosan összefüggő vendéglátó tudomány.  

1895-ben Párizsban alapította Marthe Distel La Cuisiniere Cordon Bleu magazin újságírója, a lap kiadója. A magazin népszerűsítése érdekében főzőbemutatókat tartott, melyek sikere nyomán indult útjára kiváló szakácsok oktatásával a főzőiskola, melynek célja a mindenki számára elérhető gasztronómiai képzés.

A gasztronómia világában – és azon túl is – gyorsan terjedt az iskola példaértékű hírneve. 

Az amerikai Julia Child 1950-ben iratkozott be az akkor már világhírű főzőiskolába, miután férjével, annak munkája miatt Párizsba költöztek. Julia munkája eredményeként az amerikai nők is megismerhették a finom francia konyha csínját-bínját.

A Le Cordon Bleu következetes a klasszikus francia konyha, és a változások mentén a jelen, modern főzési technikák átadásában a gasztronómia iránt érdeklődők számára.

A könyv aprólékos, minden fázisra kiterjedő részletességgel adja át az érdeklődő sütni vágyóknak a kenyér hozzávalóitól kezdve”dagasztástól a kemencéig” tudományát.

Krajnyák Zsuzsa
2023.01.23.

Pam Jenoff: Az ismeretlen gyermek

A  második világháború ideje és egy utazó cirkusz a helye a regényben játszódó történetnek.

Két különböző nő – Astrid és Noa találkozása, majd egymás megismerése utáni barátsága, a viszontagságokkal teli, félelemmel átitatott korszakban.

 A tartalom rövid, kivonatos ismertetője, a szerző megfogalmazásában:

(Megjegyzés: Jad Vashem Intézet – Jeruzsálem, alapítva 1953-ban.)

“Néhány évvel ezelőtt, amikor kutatómunkát végeztem, két érdekes történetre akadtam a Jad Vasem Múzeumban. Az egyik az Ismeretlen gyermekek meséje volt. …

A másik egy német cirkusz története…

Miután elolvastam az Ismeretlen gyermekek és a cirkuszok történetét, rögtön tudtam, hogy összetartoznak. Ezért kitaláltam Noa, a fiatal holland lány alakját, akit kidobnak otthonról, mert teherbe esik, és aki hiába magányos és nincstelen, elég bátor ahhoz, hogy megmentsen egy gyereket a vonatról. Szövetségesre talál a légtornász Astrid személyében, akinek összetört a szíve, amikor a férje nem hozta meg azt a merész döntést, mint Hans Danner, és megtagadta a házasságukat.

Az ismeretlen gyermek nem életrajz, és nem a nevezetes cirkuszok története, sokkal inkább fikció.

De a valós figurák, akiket kutatásaim során megismertem, nagy hatással voltak rám.

Bár fikció, mégis ezek előtt a bátor emberek előtt szeretnék tisztelegni ezzel a könyvvel.”(Pam Jenoff)

(Megjegyzés: “Minden történet, a fikció is a valóságból indul ki, az a kérdés, milyenek az arányok.” Dobray Sarolta)

Krajnyák Zsuzsa

2022.12.28.

Eric Lindstrom: Nem a szemeddel látsz

Parker a vagány gimnazista lány baleset következtében egyszerre veszíti el az édesanyját és a látását. A baleset óta megalkotta saját, öntörvényű 11, majd 13 pontos  szabályát.

Újra felbukkanó gyerekkori szerelméről – saját érzelmei védelmében tudomást sem vesz, ill. fegyvere a bántás eszköze.

A kamasz lány talpraesetten igyekszik megoldani saját élete problémáit. Döbbenten ismeri fel, hogy a mellette élőknek is lehet gondjuk, ők is szorulhatnak együttérzésre, gyámolításra.

Szenvedélye a futás. Hogy bekerüljön a gimnázium futócsapatába kitartóan edz. Határait feszegeti, egyedül, egy fülessel a fülében hajmeresztő, elképesztő futást produkál a futópályán edzője és sport-társai szeme láttára, melynek tragikus kimenetelét az “őrangyala”, egykori szerelme akadályozza meg.

“13. szabály: Ne vonj le elhamarkodott következtetéseket!  Se te, se én. De főleg én.”

Elgondolkodtató, nekünk, látóknak mennyire eszünkbe sem jut, hogy egy látássérült embernek milyen balesetveszélyt rejt, egy nem várt akadály az utcán, milyen nehézséget okoz annak el/kikerülése. Pl. Budapest utcáin az elhagyott, éppen ahol lelépett róla (!) és kiesett a kezéből az elektromos roller – LIMO, LIME. A  praktikus /nem olcsó/  kb. 20-25 km-es sebességgel bíró  “jármű”vel való közlekedés felelősséggel jár a gyalogosokkal szemben. 

Tisztelet a kivételnek, akik kellő odafigyeléssel közlekednek ezzel a  kétkerekűvel a nagyvárosok utcáin.

Krajnyák Zsuzsa

2022.12.14.

Ardone, Viola: Gyerekvonat

1946. Nápoly. 

A háború sújtotta Olaszország déli területéről un. gyerekvonatok indultak az északi városokba, ahol idegen családok fogadták az árva, félárva, szegénységben élő dél-olasz gyerekeket. A gyerekek vegyes érzelmekkel, az ismeretlentől való, önmaguk- és mások által is szított félelemmel, ugyanakkor a szebb jövő kecsegtető álmával indulnak anyjukkal az állomásra. Az Anyák sem tudják igazán, hová küldik a gyerekeiket, de a remény, hogy pár hónapig jó körülmények között élhetnek azok, legyőzi a félelmet és az elszakadás fájdalmát.

A könyvet olvasva egy tízéves kisfiú – Amerigo – személyén keresztül éljük meg a jómódú, szerető modenai család mindennapi életét, ahova most már Amerigo is tartozik. Beilleszkedik, mindene megvan, és a szeretett hegedülést is kedvére gyakorolhatja. 

Hónapok múlva, útban hazafelé szülővárosába, furcsa érzés keríti hatalmába. Ahogy közelít otthonához, találkozás a szinte mindig morózus édesanyával, visszatérés a régi, szegény körülmények közé nagy feladat, hiszen óriási változás történt ezalatt a pár hónap alatt az életében. 

Hogyan dolgozza fel Amerigo, fel lehet-e egyáltalán dolgozni egy kamasznak a hirtelen változást szegénység és jómód között? Ő, és társai mindkettőt megismerték.

1994. Nápoly. 

“Hallottam, hogy gyerekbandák több turistát megvertek és kiraboltak. És mindig az jutott eszembe, hogy én is bekerülhettem volna az ilyen kölykök közé, akik túl hamar nőnek fel ebben a felnőni képtelen városban.

Mire az ajtód elé érek, a torkomban dobog a szívem. Nem csak az izgalomtól, hogy annyi idő után újra itt vagyok, vagy a bánattól, hogy tudom, ott fekszel a szobában az ágyon, ami a mi ágyunk volt, kibontott, csaknem teljesen fekete hajjal. Hanem a félelemtől. Félek a piszoktól, a szegénységtől, a szükségtől, félek mert csaló vagyok, olyan ember, aki nem a saját életét élte, nem a saját vezetéknevét viseli. Az évek során eljutottam odáig, hogy a félelem visszahúzódott az elmém egyik távoli zugába, de mindig is kész volt lecsapni rám, mint most ez előtt a csukott ajtó előtt. Te sosem féltél semmitől. Mindig emelt fővel jártál. A félelem nem létezik, mondogattad nekem, csak a képzelet műve. Én is sokszor elismételtem, de sosem tudtam meggyőzni magam.” (részlet a könyvből)

Krajnyák Zsuzsa

2022.10.25.

Jane Goodall és Douglas Abrams: A remény könyv

Nem mindennapi könyvet tart kezében az olvasó.

Az 1934-ben született  J.Goodall etológus több évtizedig élt  Afrikában, a csimpánzok életével foglalkozó kutatásait, erről szóló tanulmányait jól  ismerjük. 

A remény könyve a környezet, a természet és az állatok tiszteletére hívja fel a figyelmet, mintegy fontos üzenetként a jelen és a jövő emberéhez. 

Mivel  emberi tevékenységeink hatással vannak környezetünkre, Földünk erőforrásait bölcsen kell használnunk,  hogy a minket követő generációnak élhető, szerethető Földet adjunk át. 

Idézet a könyvből:

“Tény, hogy nagyon eltoltuk a dolgokat. De a baj azzal volt, ahogyan használtuk az értelmünket, nem pedig magával az értelemmel. A kapzsiság, a gyűlölet, a félelem, a hatalomvágy elegye kormányozta félre az értelmünket. A jó hír az, hogy ha ez az értelem elég okos ahhoz, hogy atomfegyvereket és mesterséges intelligenciát hozzon létre, akkor nyilván arra is képes, hogy orvosolja azokat a sebeket, amelyeket magunk okoztunk szegény öreg bolygónknak. És most, mikor egyre inkább tudatára ébredünk, hogy mit követtünk el, a kreativitásunkat és a találékonyságunkat annak szolgálatába állítjuk, hogy ezt helyrehozzuk.” 

Krajnyák Zsuzsa

2022.09.19.

Ardher, Jeffrey: Szem előtt

Könnyű, élvezetes, eközben izgalmas olvasmány.  

William Warwick őrmester, elkötelezett nyomozó és csapatának nagyszabású hadművelete Foulkner –  a régi ellenség bekerítésére. 

Tulipán díler, William valamikori osztálytársa elfogását személyes ügynek is tekinti. 

Rashidi drogkereskedő /aki minden hét péntekén szeretett édesanyját látogatja/ konyhájában – egy toronyház 23. emeletén – a kábítószer csomagolása, elosztása  zajlik.  De hogyan lehet feljutni oda negyvenkét másodperc alatt? 

Mindeközben Warwick esküvőjén Teasdale atya  kérdésére, miszerint  “…bárki, aki törvényes akadályáról tudna, hogy ez a két fiatal egymás házastársa legyen, most szóljon, vagy hallgasson örökre!” megszólalt egy hang: “Én tudok!”. 

A bonyodalmas szálak labirintusából kivezető út mindenki számára tartogat meglepetést.

Krajnyák Zsuzsa

2022.08.15.

Matt Haig: Éjfél könyvtár

“Kinyílt az ajtó.
A férfin nem volt szemüveg, és valószínüleg Nora állapota és a kései óra is megzavarta.
– Bocsánat a zavarásért, Mr. Banerjee… Hülyeséget csináltam… Hívjon mentőt…
– Ó, uramisten! Mi történt?
– Kérem…
– Igen, azonnal!
00:03:48
Csak ekkor engedte meg magának, hogy felettébb nagy lendülettel összerogyjon Mr.Banerjee lábtörlőjén.”

Norának az élet-halál közötti állapotában lehetősége adódik az éjfél könyvtárban leemelni bármelyik könyvet, amely élete fordulópontjain hozott döntéseinek különböző változatait tartalmazza, és választása szerint azt élheti. Vajon melyik variációt választja? – Vagy marad az eredeti életénél? Döntenie kell. 

“Könnyű sajnálni az elszalasztott barátságokat, munkalehetőségeket, házassági ajánlatokat és meg nem született gyermekeket. Könnyű mások szemüvegén át nézni magunkat…

Nem kell a világ összes zeneművét meghallgatni, hogy élvezzük a zenét.”

Krajnyák Zsuzsa

2022.07.11.

R.Kelényi Angelika: Átkozottak

Az írónő kaland-, romantikus-, és történelmi témájú regényeivel 2014. óta köti le olvasóit.

Az Átkozottak c. regénye a máig homály fedő Habsburg átokra épülő történet – fikció.

A 17 éves lány az 1867-es években a hatalom és a vágy körtáncába, majd ennek spiráljába találja magát, ahonnan kétes a kijutás.

A 30 éves történész orvosszakértő Krisztina  2018- ban jut egy izgalmas naplóhoz a múltból.

Napjainkban és az 1800-as évek második felében játszódik, valahol párhuzamot alkot, és már-már úgy gondoljuk hogy tudjuk a történet “végét” akkor egy csavarral átírja gondolatainkat.

Részlet a könyvből :

– Nos… – nézett le a kezére Berger – Nem voltam túl jó történelemből, de rémlik, hogy elvertük a magyarokat…

– Ez nem egy focimeccs volt, ember ! Azok a férfiak a szabadságukért küzdöttek, és meghaltak az elveikért – vontam össze a szemöldökömet, habár nem vártam, hogy a nyomozó többet tudjon a forradalomról és a szabadságharcról. …

Mégiscsak egy osztrák, ráadásul rendőr, nem történész. Miért is ismerné a magyar történelem részleteit?

/Krajnyák Zsuzsa/

2022.06.30.

Abbie Greaves: Büntető némaság

Negyven év a szerető társ mellett. Maggie és Frank az élet soha nem feldolgozható fájdalmát is közösen viselik. Az óriási titok – mely Frankot némaságra kényszeríti – mindkettőjüknél különböző, mégis egy közös pontban forr össze: imádott Lányuknál. Egyikőjük sem tud a másik titkáról, amely rágja lelküket. Maggie,  Frank elviselhetetlen némaságát az élete feladásával zárja le. Frank a kómában fekvő szeretett felesége ágya mellett vállalkozik a fájdalmas vallomásra. 

Döbbenetes, komor, sajnos életszerű történet – letehetetlen a könyv.

Krajnyák Zsuzsa

2022.06.01.

JENNIFER TEEGE – Nikola Sellmair: Nagyapám engem agyonlőtt volna

Jennifer Teege 38 éves korában szembesül a ténnyel : a plaszówi koncentrációs láger parancsnoka Amon Göth háborús bűnös az ő nagyapja.  A nigériai kapcsolatból született, örökbefogadó szülőknél nevelkedett Jennifer döbbenten tárja fel családja múltbéli történetét. 

A felgöngyölt események történelmi hátterét, magyarázatát a könyvben lépésről lépésre Nikola Sellmair társíró biztosítja.

Krajnyák Zsuzsa

2022.04.19.

77 mese a biztonságról

Egy kedves vendég járt könyvtárunkban Somogyvári Máté negyedik osztályos tanuló személyében. Máté indult a Mesék a biztonságról c., a Szertelen-kék Alapítvány által meghirdetett  pályázaton. Alkotása elismeréseként meséje megjelent a 77 mese a biztonságról c. kiadványban. 

Írásának címe: A Pingpong Suli egy napja, a könyv 124. oldalán található, témája az új iskola, új osztálytársak, a befogadás izgalma. Mátéék két éve költöztek Tordasra.

A gyerekek és felnőttek által írt mesék témáját tekintve többek között olvashatunk a néha viharos, kitartó barátságról, a Bátorság-völgyi látogatásról, Szuszóról a háromkerekű kisautóról, a Rögtönjobbanitisz tablettáról, a kis nyuszi varázs mondatáról, és a Szeretet Tündérének tanításáról. 

Az igényes lapra nyomtatott könyv meséit színes, kedves illusztrációk díszítik.

A mesekönyv minden korosztály részére ajánlott.

Krajnyák Zsuzsa

2022.03.31.

Kay Bratt: Varázsolj haza!

Cara önként magára vállalt gyilkosság miatt menekül lakóhelyéről. Útja során van ideje gondolkodni az életén, kezdve onnan, hogy édesanyja a halált választotta élete problémáinak megoldására, ennek következtében ikertestvérével együtt egyik nevelőszülőtől a másikig adják őket. Sérült lelkük bizalmatlanná és sebezhetővé teszi őket.

Szökésében mellészegődik Hemi /Hemingway/, a négylábú, akivel közösen keresik a jobb jövőt. Észrevétlen kötődés alakul ki kettejük között, ami igazán csak a tervezett elválás során derül ki. 

Elérik azt a bizonyos “jobb jövőt” mindketten?

Krajnyák Zsuzsa

2022.03.21.

Földvári András: Ez az én világom – Jó emberek,különös élmények távol és közel

Aki olvasta ezt megelőző könyvét (Elmentem világgá), már ismerheti a utazó embert, aki álmait megvalósította, majd számunkra írásba is foglalja élményeit, felejthetetlen sztorijait. Az utazásai közben átélt kalandjait olyan szórakoztatóan adja át nekünk, hogy máris vele együtt veszünk részt utazásaiban a Föld csodaszép tájain, legyen az bárhol a világon.

“Tanúsíthatom, vele utazni hatalmas élmény – egyben kihívás is. Az utitársnak fel kell készülnie a “flúgos futamokra” …” (Csépai Zoltán, a gyerekkori barát)

Krajnyák Zsuzsa

László Károly: Legközelebb

Az alábbi könyvajánlót László Károlytól  (Dingir Inanna) kaptuk, a könyvtár részére ajándékba adott könyvével együtt. 

 Ha lenne egy sárga zselékapszulád, ami alapjaiban megváltoztatja az életed, be akarnád venni?

Akkor is megtennéd, ha pár napig a legkisebb rezdülésedet is követné valaki?

Kihagynád-e, ha az lenne az utolsó esélyed?

Hétköznapi hősök, furcsa fazonok és egy zseniális Kísérlet. A szereplőkkel bármikor összefuthatsz, hiszen valódi, köztünk élő emberek.

Bár a Kísérlet még csak papíron létezik, a résztvevők kalandjai valós eseményeken alapulnak. Ismerd meg a világukat, hogy innentől kezdve más szemmel tekints a környezetedben élőkre és saját kapcsolataidra.

A könyv írója 1974-ben született Budapesten. Jelenleg Tordason él feleségével és három gyermekével. Egy multinacionális vállalat üzletágvezetője, épületgépész mérnök. Feleségével párkapcsolati tanácsadással foglalkozik, nevéhez fűződik a „napod vagyok – holdad vagyok” tematika kifejlesztése. www.napodvagyok.hu

Férfierő kutató, férfitársait segíti útjukon, táborokat, előadásokat tart. Kisgyermekkora óta versenyszerűen foglalkozik küzdősporttal, különböző harcművészetekkel. Versenyzői pályafutását a hazai és nemzetközi sikerek után ketrecharcos világbajnoki címmel koronázta meg. 

A könyv szereplői a szerző személyes barátai, ismerősei, ezért nevük természetesen megváltoztatásra került.

A szerző könyve megtalálható a könyvtár “ÚJ KÖNYVEK” polcán. 

Kepes András:  A boldog hülye és az okos depressziós

Ismét egy olyan könyvvel jelentkezett, ami talán gondolkodásra készteti az olvasót. A  sok ország kultúrájában otthonosan mozgó, újságírói múlttal is rendelkező, számos megérdemelt díjjal kitüntetett /jelenleg/ író munkásságát felsorolni is nehéz lenne. Televízió-nézőként tanulhattunk számtalan – a világ különböző tájairól jelentkező riportjaiból /pl.Világfalu/ vagy éppen a tudósokkal, művészekkel és más emberekkel folytatott kötetlen beszélgetéseiből /pl. Dessert/. Sorolhatnánk alkotásait, de álljon itt egy idézet az olvasásra és elgondolkodásra ajánlott könyvből:

“Amerikában élő fotós ismerősöm mesélte, hogy a National Geographic Magazine megbízásából közeli rokonainkat, kihalófélben lévő hegyi gorillákat fényképezett Afrikában. Az ezüsthátú gorilla, noha hatalmas testű állat, akár kétszázhetven kilósra is megnőhet, békés növényevő, így a fotóriporter bátran közel ment hozzájuk. Majd váratlanul az egyik állat visszakézből ugy képen teremtette, hogy fél óráig eszméletlenül feküdt. Amikor magához tért, afrikai kisérője szabadkozott, hogy nem volt ideje figyelmeztetni rá, vigyázzon, mert az állatnak kölyke van, és féltheti a kicsit. Fotós kollégám próbálta összeszedni magát, King Kong még mindig ott volt a közelében, és ő tanácstalanul kérdezte a kisérőjét, hogy most mitévő legyen. “Ülj nyugodtan, és ne nézz a szemébe, bocsánatot fog kérni”- mondta az állatokat jól ismerő afrikai férfi. Ismerősöm kábultan, lesütött szemmel üldögélt, hogy egy ekkora pofon után milyen nyugodtan, azt el lehet képzelni. Aztán a hatalmas állat lassan odament hozzá és leült mellé, olyan szorosan, hogy a karján érezte az állat szőrét. És akkor a gorilla finoman a fotóriporter combjára tette a kezét. “Most bocsánatot kér – mondta a kisérő -, nem akart bántani, csak féltette a kicsinyét.”

Mifelénk már mindenki mindenkit képen vágott a történelem során, és bizonyára mindenki meg tudja indokolni, miért. De odáig még nem jutottunk el, mint a gorillák, hogy leüljünk a másik mellé, és azt mondjuk, “bocsi, öreg!”.

Hát ennyi…

Krajnyák Zsuzsa

2021.12.02.

Gounelle, Laurent: Az oktalan filozófus

“Szerettem volna mindenkit arra sarkallni, hogy vizsgálja meg saját lelkiismeretét és merje feltenni a kérdést: valóban ezt akarjuk ?”

 – Laurent Gounelle. (francia író, 1966-)

Sandro filozófus egyetemi tanár különleges bosszúja felesége Amazóniában bekövetkezett haláláért. Zsoldosokat bérel fel, akik a pénz reményében vállalják az egyszerűnek tűnő munkát. Sandronak nincs előre kigondolt terve, a bosszú kivitelezésére minden nap új ötletet agyal ki. A lényege, hogy a békében, boldogan, szeretetben élő őslakosok életét megváltoztassa, a falu lakosainak tudatába a félelem, bizonytalanság, irigység érzetét ültesse be – életük végéig boldogtalanok legyenek.  A mind több és kegyetlenebb, az emberek életét megkeserítő agyafurt gondolat Sandro és a bérencek életére is hatással van, mindenki a saját személyisége szerint viseli és reagálja le a faluban végbemenő változásokat. 

A könyv végére Sandro és mi, az  olvasók is döbbenetes felismerésre jutunk.

A regény eredeti címe: A filozófus, aki nem volt bölcs

Krajnyák Zsuzsa

2021.10.26.

Paola Peretti: Én és a Cseresznyefa

A mű eredeti címe: A távolság köztem és a cseresznyefa között, utal a könyv témájára.  

Mafalda súlyos szembetegsége – melynek következtében látását fokozatosan veszíti el  – készteti a kislányt napló írására. A naplóban leírja azokat a dolgokat, amiket hamarosan már nem lát, címe: dolgok, amelyek nagyon fontosak nekem.  Az iskola udvarán áll egy  cseresznyefa. Mafalda minden nap számolja, hogy onnantól ahol meglátja a fát, hány lépés eljutni addig ahol áll. Minden egyes nap kevesebb.

Paola Peretti írónőt saját szembetegsége késztette regénye megírásához. Jelenleg Veronában él, olaszul tanítja a bevándorló gyerekeket.

Részlet a könyvből: “Örülök. Annyira örülök, hogy még arról is elfeledkezem, hogy megforduljak, és elköszönjek anyától, aki még mindig az iskolakapuban áll, és ő is örül, mert tudja, hogy lényeges nekem, hogy legalább egy igaz barátot találjak, és ha a tízéves lányod talál egy igazi barátot a sötétben, akkor, hát, azt hiszem, muszáj örülnöd neki.”

Különleges könyv; a felnőtteknek és az ifjúságnak ajánlott.

Krajnyák Zsuzsa

2021.09.14.

A Kálvin téri kripta titkai

A könyv részletesen ismerteti a budapesti református templom és a körötte lévő terület történetét az 1700-as évektől, ennek megismerése után pedig olvashatjuk a feltárt kriptában elhelyezett hetvenegynéhány elhunyt személy rövid életútját, kilétét, és személyükhöz kapcsolódó érdekességeket.

 Többek között itt nyugszik : Almási Balogh Pál – orvos, nyelvész, Fáy András  író, politikus, Hermina Mária Amália osztrák főhercegné, magyar királyi hercegné, Szodoray László tanuló, Vay Károly gróf – Honvéd őrnagy, átmenetileg itt pihent báró Wesselényi Miklós és újszülött leánya Heléna is.

“Első és legismertebb budapesti temploma a református egyháznak a Kálvin téri volt. A Deák téri evangélikus templom után ez a második legnagyobb protestáns templom a fővárosban. Hiteles bizonyítéka a reformkori Pest fővárossá fejlődésének, társadalmi és kulturális emelkedésének.” (Csontó Sándor)

Krajnyák Zsuzsa

2021.08.23.

Rubik Ernő: A mi kockánk

Könyv felnőtteknek, nagyobb gyerekeknek a játékosság megőrzéséről,  arról, hogy érdemes megtenni mindent az elképzelt cél érdekében.

A KOCKA  tényeken alapuló történetét színes események teszik nagyszerü olvasmánnyá.

Minden további ajánlás felesleges szószaporítás lenne, a könyv magáért beszél.

“A Kocka megerősítette abbéli meggyőződésemet, hogy létezik egyetemes emberi természet, amely az életkor, a társadalmi státusz és a faji hovatartozás felett áll, amelynek egyáltalán semmi köze ahhoz, hogy a világnak mely pontján születtünk, hogy hol és milyen körülmények között élünk.

Számos képessége és csodálatos tulajdonsága közül a legfontosabb, és talán épp ez a kulcs a legrejtettebb titkához is, ahogy kapcsolódni tud az emberekhez, és ahogy az embereket egymáshoz kapcsolja. 

…..

Soha nincs vége. Mindig vár egy új kezdet.”

(Rubik Ernő)

2021.07.01.

Szabó Magda: Születésnap

Az ifjúsági regény nemcsak a fiatal olvasóknak nyújt kellemes időtöltést. Kortól függetlenül minden korosztálynak ajánlott, és aki már olvasta néhány évtizeddel ezelőtt – újabb szemszögből, pár év távlatából élvezheti a történetet.

Szabó Magda könyve 1962-ben jelent meg először. 

Bori, a 14 éves kamasz lány korabeli élethelyzete ma már történelem – ezért is lehet izgalmas a mai tizenéveseknek – akik ugyanúgy keresik az utat a felnőtté váláshoz mint annak idején Bori korosztálya.         

Ez a felnőtté válás nem az elképzelése szerint történik, hanem az élet teremt váratlan helyzeteket a fiatal lánynak, amelyben döntéseket kell hoznia.

Az események során többféle figurát, embertípust megismerhetünk, “akik” most is köztünk élnek.

Krajnyák Zsuzsa

2021.06.14.

Koltai Róbert: Végszót adok-veszek

A könyv negyven epizódot tartalmaz a film és a színház világából, nem kizárva  a nagyszerű színész hétköznapi életét belőle, hiszen ez a kettő Koltai Róbertnél  összefonódik. A Koltai-stílusban – ironikusan – leírt történeteket olvasva nagyrészt nevet a könyvet kezében tartó, vidám perceket élhet át a színésszel együtt.  Mindemellett tisztelettel és szeretettel ír a már nem élő színész óriásokról, akikkel kapcsolatba került munkássága folytán.

 Ajánlom mindenkinek a hétköznapi gondok után – garantáltan jó kedve lesz a könyv olvasásakor.

Egy kis részlet a könyvből:

“Ilyen előzmények után értesültem, hogy gyermekem a napközi otthonban előre megfontolt szándékkal beleült a szomszédja levesébe. Produkciója hatalmas sikert aratott az egybegyűlt nézőközönség előtt, az óvó néniknél azonban kevésbé, miért is Ferike rövidesen helyet foglalt a jóformán az ő személyes használatára rendszeresített szégyenpadon, ahová oly önérzetesen ült ki, mint a színészek egy-egy siker szüneteiben a színház előtti kispadra.”

Krajnyák Zsuzsa

2021.06.01.

J.S. Margot: Mazel tov

Belgium, Antwerpen –  1987-től a napjainkig.

Margot, a történet kezdetekor az antwerpeni Fordító- és Tolmácsképző Intézet hallgatója tanulmányai mellett munkalehetőséget vállal.
Így talál rá, a Schneider szülőkre, akik négy gyermekük mellé keresnek korrepetitort. Elsősorban Elzira lányukkal kell foglalkoznia, aki 12 éves és idegrendszeri eredetű mozgáskoordinációs zavara, un. diszpraxia miatt fokozott türelmet és odafigyelést igényel.
A katolikus nevelést kapott – nem vallásos – Margot beilleszkedése a hagyománytisztelő zsidó családba nem zökkenőmentes. Egymás elfogadását elsősorban a lány szakmai tudása és nem utolsó sorban mindkét fél egymás iránti tisztelete teszi lehetővé.

Margot barátja nem hívő muszlim, Iránból jött politikai menekült, aminek megértetése nem kis feladat a munkaadói felé, akik érthető módon mindent tudni akarnak a lányról.

Idővel életre szóló ismeretség, barátság alakul a Schneider család – főleg Elzira – és Margot között.

A könyv olvasásakor végig kísérhetjük  a gyerekek felnőtté válását, sorsuk alakulását és Margot hol távoli, hol közeli jelenlétét a család életében.

Krajnyák Zsuzsa

2021.05.18.

F.Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

2004-ben jelent meg először ez a szépirodalmi mű. A pszichológus szemével tárja elénk a különböző sorsú emberek, háborúban elvesztett szeretteik hiányának feldolgozását. Az egyetlen út a túlélésre a szeretet, amelyet mindegyikük magával hozott a háború előtti időből. A szeretet, amely begyógyítja a fájdalmas sebeket. 

A regény lebilincselő történetén keresztül ismerhetjük meg egy idősödő orvos és egy fiatal lány nem mindennapi kapcsolatát. 

2021.05.03.

Emma Donoghue: A rokon

A 80. születésnapját Nizzában tervezi tölteni a New Yorkban élő özvegy vegyészprofesszor. Számítását keresztülhúzza egy váratlan értesítés a gyámügyi hivataltól. A tizenegyéves unokaöccsét vagy ideiglenesen befogadja, vagy az nevelőintézetbe kerül. Lelkiismerete szerint cselekszik, és kelletlenül, de a fiúval utazik Nizzába.

Egy hét összezárva.

 A két ember közötti hatalmas szemléletbeli- és korkülönbség, a múlt és a jelen apró vagy nagy jelentőségű dolgainak tudatukra hatása, annak értelmezése, elfogadása, vagy nem elfogadása mindkettőjük számára nagy kihívás. 

“Odament a hal alakú, rugós játékhoz, amely a kiírás szerint háromtól hatéves korig használható, beledugta a lábát a kengyelbe, és úgy meghajtotta magát, hogy a játék majdnem belekoppant a mesterséges gyepbe. Aztán hátrafelé ugrált egy fahajó korlátja mentén, továbbra is zsebre dugott kézzel, és csak azért sem nézett a lába elé.

Noah lehunyta a szemét, és elképzelte, mennyi adminisztrációval járna az óceán mindkét partján, ha a gyerek betörné a fejét, miközben ő vigyáz rá. (Sőt, az ő kérésére:”Az öreg azt mondta, hogy mozognom kell!”) Mind a szociális munkások, mind a franciák híresek arról, hogy imádják a bürokráciát. Vajon hogy kell engedélyeztetni, hogy New Yorkba szállítson egy kiskorú, kómás beteget – vagy hullát ?” (Emma Donoghue: A rokon)

Krajnyák Zsuzsa

2021.04.13.

Rosanna Ley: A sáfrányösvény

Cornwald, Anglia. Nell – profi szakács, jelenleg pincérnő. Édesanyja generációk óta sáfránytermesztéssel foglalkozik. Váratlan halála gyökeres változást hoz lánya életében, de a továbblépéshez a múlt titkainak feltárása, és magabiztos döntés meghozatala szükséges. Mi lesz az örökölt sáfrányfölddel ? Férje, vagy férje nélkül valósítja meg álmát ? Megvalósítja-e ? 

Callum, a férje, születésnapi ajándéka: öt napos marokkói főzőtanfolyam Marrákesbe.

Lyme, Anglia. Amy – fotós, önállóságát féltő, szókimondó független nő. Főnöke rábízza egy Marokkóval kapcsolatos művészeti és fotókiállítás megszervezését. Utcai képek, épületek, és a marokkói konyhaművészet bemutatásához egy hetes útra megy Marrákesbe.

 Magával visz egy marokkói képeslapot, hogy megfejtse családja múltjának titkait. Ehhez a képeslapon látható kék ajtót meg kell találnia Marokkóban.

A könyv visszatekint az események vonalán azokra az amerikai fiatalokra, akik különböző okok miatt nem vettek részt a vietnámi háborúban,  nem voltak hajlandóak fegyvert venni kezükbe, tüntettek a háború ellen, mégis meg kellett vívniuk saját belső háborújukat a lelkiismeretükkel. Mi lett a sorsa sok ilyen háborúellenes nézetet valló fiatalnak ? Mint például Glennek.

Hol lett a kikötő életükben ?

Hogy lesznek barátnők Nell és Amy, és mely szálon kapcsolódik össze múltjuk története egymással, és Glennel, a vietnámi háború elől megszökő fiatalemberrel. 

Mindez kiderül a lebilincselő, pörgő eseményhalmazba ágyazott könyvből.

Krajnyák Zsuzsa

2021.03.22.