Kepes András:  A boldog hülye és az okos depressziós

Ismét egy olyan könyvvel jelentkezett, ami talán gondolkodásra készteti az olvasót. A  sok ország kultúrájában otthonosan mozgó, újságírói múlttal is rendelkező, számos megérdemelt díjjal kitüntetett /jelenleg/ író munkásságát felsorolni is nehéz lenne. Televízió-nézőként tanulhattunk számtalan – a világ különböző tájairól jelentkező riportjaiból /pl.Világfalu/ vagy éppen a tudósokkal, művészekkel és más emberekkel folytatott kötetlen beszélgetéseiből /pl. Dessert/. Sorolhatnánk alkotásait, de álljon itt egy idézet az olvasásra és elgondolkodásra ajánlott könyvből:

“Amerikában élő fotós ismerősöm mesélte, hogy a National Geographic Magazine megbízásából közeli rokonainkat, kihalófélben lévő hegyi gorillákat fényképezett Afrikában. Az ezüsthátú gorilla, noha hatalmas testű állat, akár kétszázhetven kilósra is megnőhet, békés növényevő, így a fotóriporter bátran közel ment hozzájuk. Majd váratlanul az egyik állat visszakézből ugy képen teremtette, hogy fél óráig eszméletlenül feküdt. Amikor magához tért, afrikai kisérője szabadkozott, hogy nem volt ideje figyelmeztetni rá, vigyázzon, mert az állatnak kölyke van, és féltheti a kicsit. Fotós kollégám próbálta összeszedni magát, King Kong még mindig ott volt a közelében, és ő tanácstalanul kérdezte a kisérőjét, hogy most mitévő legyen. “Ülj nyugodtan, és ne nézz a szemébe, bocsánatot fog kérni”- mondta az állatokat jól ismerő afrikai férfi. Ismerősöm kábultan, lesütött szemmel üldögélt, hogy egy ekkora pofon után milyen nyugodtan, azt el lehet képzelni. Aztán a hatalmas állat lassan odament hozzá és leült mellé, olyan szorosan, hogy a karján érezte az állat szőrét. És akkor a gorilla finoman a fotóriporter combjára tette a kezét. “Most bocsánatot kér – mondta a kisérő -, nem akart bántani, csak féltette a kicsinyét.”

Mifelénk már mindenki mindenkit képen vágott a történelem során, és bizonyára mindenki meg tudja indokolni, miért. De odáig még nem jutottunk el, mint a gorillák, hogy leüljünk a másik mellé, és azt mondjuk, “bocsi, öreg!”.

Hát ennyi…

Krajnyák Zsuzsa

2021.12.02.

Gounelle, Laurent: Az oktalan filozófus

“Szerettem volna mindenkit arra sarkallni, hogy vizsgálja meg saját lelkiismeretét és merje feltenni a kérdést: valóban ezt akarjuk ?”

 – Laurent Gounelle. (francia író, 1966-)

Sandro filozófus egyetemi tanár különleges bosszúja felesége Amazóniában bekövetkezett haláláért. Zsoldosokat bérel fel, akik a pénz reményében vállalják az egyszerűnek tűnő munkát. Sandronak nincs előre kigondolt terve, a bosszú kivitelezésére minden nap új ötletet agyal ki. A lényege, hogy a békében, boldogan, szeretetben élő őslakosok életét megváltoztassa, a falu lakosainak tudatába a félelem, bizonytalanság, irigység érzetét ültesse be – életük végéig boldogtalanok legyenek.  A mind több és kegyetlenebb, az emberek életét megkeserítő agyafurt gondolat Sandro és a bérencek életére is hatással van, mindenki a saját személyisége szerint viseli és reagálja le a faluban végbemenő változásokat. 

A könyv végére Sandro és mi, az  olvasók is döbbenetes felismerésre jutunk.

A regény eredeti címe: A filozófus, aki nem volt bölcs

Krajnyák Zsuzsa

2021.10.26.

Paola Peretti: Én és a Cseresznyefa

A mű eredeti címe: A távolság köztem és a cseresznyefa között, utal a könyv témájára.  

Mafalda súlyos szembetegsége – melynek következtében látását fokozatosan veszíti el  – készteti a kislányt napló írására. A naplóban leírja azokat a dolgokat, amiket hamarosan már nem lát, címe: dolgok, amelyek nagyon fontosak nekem.  Az iskola udvarán áll egy  cseresznyefa. Mafalda minden nap számolja, hogy onnantól ahol meglátja a fát, hány lépés eljutni addig ahol áll. Minden egyes nap kevesebb.

Paola Peretti írónőt saját szembetegsége késztette regénye megírásához. Jelenleg Veronában él, olaszul tanítja a bevándorló gyerekeket.

Részlet a könyvből: “Örülök. Annyira örülök, hogy még arról is elfeledkezem, hogy megforduljak, és elköszönjek anyától, aki még mindig az iskolakapuban áll, és ő is örül, mert tudja, hogy lényeges nekem, hogy legalább egy igaz barátot találjak, és ha a tízéves lányod talál egy igazi barátot a sötétben, akkor, hát, azt hiszem, muszáj örülnöd neki.”

Különleges könyv; a felnőtteknek és az ifjúságnak ajánlott.

Krajnyák Zsuzsa

2021.09.14.

A Kálvin téri kripta titkai

A könyv részletesen ismerteti a budapesti református templom és a körötte lévő terület történetét az 1700-as évektől, ennek megismerése után pedig olvashatjuk a feltárt kriptában elhelyezett hetvenegynéhány elhunyt személy rövid életútját, kilétét, és személyükhöz kapcsolódó érdekességeket.

 Többek között itt nyugszik : Almási Balogh Pál – orvos, nyelvész, Fáy András  író, politikus, Hermina Mária Amália osztrák főhercegné, magyar királyi hercegné, Szodoray László tanuló, Vay Károly gróf – Honvéd őrnagy, átmenetileg itt pihent báró Wesselényi Miklós és újszülött leánya Heléna is.

“Első és legismertebb budapesti temploma a református egyháznak a Kálvin téri volt. A Deák téri evangélikus templom után ez a második legnagyobb protestáns templom a fővárosban. Hiteles bizonyítéka a reformkori Pest fővárossá fejlődésének, társadalmi és kulturális emelkedésének.” (Csontó Sándor)

Krajnyák Zsuzsa

2021.08.23.

Rubik Ernő: A mi kockánk

Könyv felnőtteknek, nagyobb gyerekeknek a játékosság megőrzéséről,  arról, hogy érdemes megtenni mindent az elképzelt cél érdekében.

A KOCKA  tényeken alapuló történetét színes események teszik nagyszerü olvasmánnyá.

Minden további ajánlás felesleges szószaporítás lenne, a könyv magáért beszél.

“A Kocka megerősítette abbéli meggyőződésemet, hogy létezik egyetemes emberi természet, amely az életkor, a társadalmi státusz és a faji hovatartozás felett áll, amelynek egyáltalán semmi köze ahhoz, hogy a világnak mely pontján születtünk, hogy hol és milyen körülmények között élünk.

Számos képessége és csodálatos tulajdonsága közül a legfontosabb, és talán épp ez a kulcs a legrejtettebb titkához is, ahogy kapcsolódni tud az emberekhez, és ahogy az embereket egymáshoz kapcsolja. 

…..

Soha nincs vége. Mindig vár egy új kezdet.”

(Rubik Ernő)

2021.07.01.

Szabó Magda: Születésnap

Az ifjúsági regény nemcsak a fiatal olvasóknak nyújt kellemes időtöltést. Kortól függetlenül minden korosztálynak ajánlott, és aki már olvasta néhány évtizeddel ezelőtt – újabb szemszögből, pár év távlatából élvezheti a történetet.

Szabó Magda könyve 1962-ben jelent meg először. 

Bori, a 14 éves kamasz lány korabeli élethelyzete ma már történelem – ezért is lehet izgalmas a mai tizenéveseknek – akik ugyanúgy keresik az utat a felnőtté váláshoz mint annak idején Bori korosztálya.         

Ez a felnőtté válás nem az elképzelése szerint történik, hanem az élet teremt váratlan helyzeteket a fiatal lánynak, amelyben döntéseket kell hoznia.

Az események során többféle figurát, embertípust megismerhetünk, “akik” most is köztünk élnek.

Krajnyák Zsuzsa

2021.06.14.

Koltai Róbert: Végszót adok-veszek

A könyv negyven epizódot tartalmaz a film és a színház világából, nem kizárva  a nagyszerű színész hétköznapi életét belőle, hiszen ez a kettő Koltai Róbertnél  összefonódik. A Koltai-stílusban – ironikusan – leírt történeteket olvasva nagyrészt nevet a könyvet kezében tartó, vidám perceket élhet át a színésszel együtt.  Mindemellett tisztelettel és szeretettel ír a már nem élő színész óriásokról, akikkel kapcsolatba került munkássága folytán.

 Ajánlom mindenkinek a hétköznapi gondok után – garantáltan jó kedve lesz a könyv olvasásakor.

Egy kis részlet a könyvből:

“Ilyen előzmények után értesültem, hogy gyermekem a napközi otthonban előre megfontolt szándékkal beleült a szomszédja levesébe. Produkciója hatalmas sikert aratott az egybegyűlt nézőközönség előtt, az óvó néniknél azonban kevésbé, miért is Ferike rövidesen helyet foglalt a jóformán az ő személyes használatára rendszeresített szégyenpadon, ahová oly önérzetesen ült ki, mint a színészek egy-egy siker szüneteiben a színház előtti kispadra.”

Krajnyák Zsuzsa

2021.06.01.

J.S. Margot: Mazel tov

Belgium, Antwerpen –  1987-től a napjainkig.

Margot, a történet kezdetekor az antwerpeni Fordító- és Tolmácsképző Intézet hallgatója tanulmányai mellett munkalehetőséget vállal.
Így talál rá, a Schneider szülőkre, akik négy gyermekük mellé keresnek korrepetitort. Elsősorban Elzira lányukkal kell foglalkoznia, aki 12 éves és idegrendszeri eredetű mozgáskoordinációs zavara, un. diszpraxia miatt fokozott türelmet és odafigyelést igényel.
A katolikus nevelést kapott – nem vallásos – Margot beilleszkedése a hagyománytisztelő zsidó családba nem zökkenőmentes. Egymás elfogadását elsősorban a lány szakmai tudása és nem utolsó sorban mindkét fél egymás iránti tisztelete teszi lehetővé.

Margot barátja nem hívő muszlim, Iránból jött politikai menekült, aminek megértetése nem kis feladat a munkaadói felé, akik érthető módon mindent tudni akarnak a lányról.

Idővel életre szóló ismeretség, barátság alakul a Schneider család – főleg Elzira – és Margot között.

A könyv olvasásakor végig kísérhetjük  a gyerekek felnőtté válását, sorsuk alakulását és Margot hol távoli, hol közeli jelenlétét a család életében.

Krajnyák Zsuzsa

2021.05.18.

F.Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

2004-ben jelent meg először ez a szépirodalmi mű. A pszichológus szemével tárja elénk a különböző sorsú emberek, háborúban elvesztett szeretteik hiányának feldolgozását. Az egyetlen út a túlélésre a szeretet, amelyet mindegyikük magával hozott a háború előtti időből. A szeretet, amely begyógyítja a fájdalmas sebeket. 

A regény lebilincselő történetén keresztül ismerhetjük meg egy idősödő orvos és egy fiatal lány nem mindennapi kapcsolatát. 

2021.05.03.

Emma Donoghue: A rokon

A 80. születésnapját Nizzában tervezi tölteni a New Yorkban élő özvegy vegyészprofesszor. Számítását keresztülhúzza egy váratlan értesítés a gyámügyi hivataltól. A tizenegyéves unokaöccsét vagy ideiglenesen befogadja, vagy az nevelőintézetbe kerül. Lelkiismerete szerint cselekszik, és kelletlenül, de a fiúval utazik Nizzába.

Egy hét összezárva.

 A két ember közötti hatalmas szemléletbeli- és korkülönbség, a múlt és a jelen apró vagy nagy jelentőségű dolgainak tudatukra hatása, annak értelmezése, elfogadása, vagy nem elfogadása mindkettőjük számára nagy kihívás. 

“Odament a hal alakú, rugós játékhoz, amely a kiírás szerint háromtól hatéves korig használható, beledugta a lábát a kengyelbe, és úgy meghajtotta magát, hogy a játék majdnem belekoppant a mesterséges gyepbe. Aztán hátrafelé ugrált egy fahajó korlátja mentén, továbbra is zsebre dugott kézzel, és csak azért sem nézett a lába elé.

Noah lehunyta a szemét, és elképzelte, mennyi adminisztrációval járna az óceán mindkét partján, ha a gyerek betörné a fejét, miközben ő vigyáz rá. (Sőt, az ő kérésére:”Az öreg azt mondta, hogy mozognom kell!”) Mind a szociális munkások, mind a franciák híresek arról, hogy imádják a bürokráciát. Vajon hogy kell engedélyeztetni, hogy New Yorkba szállítson egy kiskorú, kómás beteget – vagy hullát ?” (Emma Donoghue: A rokon)

Krajnyák Zsuzsa

2021.04.13.

Rosanna Ley: A sáfrányösvény

Cornwald, Anglia. Nell – profi szakács, jelenleg pincérnő. Édesanyja generációk óta sáfránytermesztéssel foglalkozik. Váratlan halála gyökeres változást hoz lánya életében, de a továbblépéshez a múlt titkainak feltárása, és magabiztos döntés meghozatala szükséges. Mi lesz az örökölt sáfrányfölddel ? Férje, vagy férje nélkül valósítja meg álmát ? Megvalósítja-e ? 

Callum, a férje, születésnapi ajándéka: öt napos marokkói főzőtanfolyam Marrákesbe.

Lyme, Anglia. Amy – fotós, önállóságát féltő, szókimondó független nő. Főnöke rábízza egy Marokkóval kapcsolatos művészeti és fotókiállítás megszervezését. Utcai képek, épületek, és a marokkói konyhaművészet bemutatásához egy hetes útra megy Marrákesbe.

 Magával visz egy marokkói képeslapot, hogy megfejtse családja múltjának titkait. Ehhez a képeslapon látható kék ajtót meg kell találnia Marokkóban.

A könyv visszatekint az események vonalán azokra az amerikai fiatalokra, akik különböző okok miatt nem vettek részt a vietnámi háborúban,  nem voltak hajlandóak fegyvert venni kezükbe, tüntettek a háború ellen, mégis meg kellett vívniuk saját belső háborújukat a lelkiismeretükkel. Mi lett a sorsa sok ilyen háborúellenes nézetet valló fiatalnak ? Mint például Glennek.

Hol lett a kikötő életükben ?

Hogy lesznek barátnők Nell és Amy, és mely szálon kapcsolódik össze múltjuk története egymással, és Glennel, a vietnámi háború elől megszökő fiatalemberrel. 

Mindez kiderül a lebilincselő, pörgő eseményhalmazba ágyazott könyvből.

Krajnyák Zsuzsa

2021.03.22.