Ardone, Viola: Gyerekvonat

1946. Nápoly. 

A háború sújtotta Olaszország déli területéről un. gyerekvonatok indultak az északi városokba, ahol idegen családok fogadták az árva, félárva, szegénységben élő dél-olasz gyerekeket. A gyerekek vegyes érzelmekkel, az ismeretlentől való, önmaguk- és mások által is szított félelemmel, ugyanakkor a szebb jövő kecsegtető álmával indulnak anyjukkal az állomásra. Az Anyák sem tudják igazán, hová küldik a gyerekeiket, de a remény, hogy pár hónapig jó körülmények között élhetnek azok, legyőzi a félelmet és az elszakadás fájdalmát.

A könyvet olvasva egy tízéves kisfiú – Amerigo – személyén keresztül éljük meg a jómódú, szerető modenai család mindennapi életét, ahova most már Amerigo is tartozik. Beilleszkedik, mindene megvan, és a szeretett hegedülést is kedvére gyakorolhatja. 

Hónapok múlva, útban hazafelé szülővárosába, furcsa érzés keríti hatalmába. Ahogy közelít otthonához, találkozás a szinte mindig morózus édesanyával, visszatérés a régi, szegény körülmények közé nagy feladat, hiszen óriási változás történt ezalatt a pár hónap alatt az életében. 

Hogyan dolgozza fel Amerigo, fel lehet-e egyáltalán dolgozni egy kamasznak a hirtelen változást szegénység és jómód között? Ő, és társai mindkettőt megismerték.

1994. Nápoly. 

“Hallottam, hogy gyerekbandák több turistát megvertek és kiraboltak. És mindig az jutott eszembe, hogy én is bekerülhettem volna az ilyen kölykök közé, akik túl hamar nőnek fel ebben a felnőni képtelen városban.

Mire az ajtód elé érek, a torkomban dobog a szívem. Nem csak az izgalomtól, hogy annyi idő után újra itt vagyok, vagy a bánattól, hogy tudom, ott fekszel a szobában az ágyon, ami a mi ágyunk volt, kibontott, csaknem teljesen fekete hajjal. Hanem a félelemtől. Félek a piszoktól, a szegénységtől, a szükségtől, félek mert csaló vagyok, olyan ember, aki nem a saját életét élte, nem a saját vezetéknevét viseli. Az évek során eljutottam odáig, hogy a félelem visszahúzódott az elmém egyik távoli zugába, de mindig is kész volt lecsapni rám, mint most ez előtt a csukott ajtó előtt. Te sosem féltél semmitől. Mindig emelt fővel jártál. A félelem nem létezik, mondogattad nekem, csak a képzelet műve. Én is sokszor elismételtem, de sosem tudtam meggyőzni magam.” (részlet a könyvből)

Krajnyák Zsuzsa

2022.10.25.

Jane Goodall és Douglas Abrams: A remény könyv

Nem mindennapi könyvet tart kezében az olvasó.

Az 1934-ben született  J.Goodall etológus több évtizedig élt  Afrikában, a csimpánzok életével foglalkozó kutatásait, erről szóló tanulmányait jól  ismerjük. 

A remény könyve a környezet, a természet és az állatok tiszteletére hívja fel a figyelmet, mintegy fontos üzenetként a jelen és a jövő emberéhez. 

Mivel  emberi tevékenységeink hatással vannak környezetünkre, Földünk erőforrásait bölcsen kell használnunk,  hogy a minket követő generációnak élhető, szerethető Földet adjunk át. 

Idézet a könyvből:

“Tény, hogy nagyon eltoltuk a dolgokat. De a baj azzal volt, ahogyan használtuk az értelmünket, nem pedig magával az értelemmel. A kapzsiság, a gyűlölet, a félelem, a hatalomvágy elegye kormányozta félre az értelmünket. A jó hír az, hogy ha ez az értelem elég okos ahhoz, hogy atomfegyvereket és mesterséges intelligenciát hozzon létre, akkor nyilván arra is képes, hogy orvosolja azokat a sebeket, amelyeket magunk okoztunk szegény öreg bolygónknak. És most, mikor egyre inkább tudatára ébredünk, hogy mit követtünk el, a kreativitásunkat és a találékonyságunkat annak szolgálatába állítjuk, hogy ezt helyrehozzuk.” 

Krajnyák Zsuzsa

2022.09.19.

Ardher, Jeffrey: Szem előtt

Könnyű, élvezetes, eközben izgalmas olvasmány.  

William Warwick őrmester, elkötelezett nyomozó és csapatának nagyszabású hadművelete Foulkner –  a régi ellenség bekerítésére. 

Tulipán díler, William valamikori osztálytársa elfogását személyes ügynek is tekinti. 

Rashidi drogkereskedő /aki minden hét péntekén szeretett édesanyját látogatja/ konyhájában – egy toronyház 23. emeletén – a kábítószer csomagolása, elosztása  zajlik.  De hogyan lehet feljutni oda negyvenkét másodperc alatt? 

Mindeközben Warwick esküvőjén Teasdale atya  kérdésére, miszerint  “…bárki, aki törvényes akadályáról tudna, hogy ez a két fiatal egymás házastársa legyen, most szóljon, vagy hallgasson örökre!” megszólalt egy hang: “Én tudok!”. 

A bonyodalmas szálak labirintusából kivezető út mindenki számára tartogat meglepetést.

Krajnyák Zsuzsa

2022.08.15.

Matt Haig: Éjfél könyvtár

“Kinyílt az ajtó.
A férfin nem volt szemüveg, és valószínüleg Nora állapota és a kései óra is megzavarta.
– Bocsánat a zavarásért, Mr. Banerjee… Hülyeséget csináltam… Hívjon mentőt…
– Ó, uramisten! Mi történt?
– Kérem…
– Igen, azonnal!
00:03:48
Csak ekkor engedte meg magának, hogy felettébb nagy lendülettel összerogyjon Mr.Banerjee lábtörlőjén.”

Norának az élet-halál közötti állapotában lehetősége adódik az éjfél könyvtárban leemelni bármelyik könyvet, amely élete fordulópontjain hozott döntéseinek különböző változatait tartalmazza, és választása szerint azt élheti. Vajon melyik variációt választja? – Vagy marad az eredeti életénél? Döntenie kell. 

“Könnyű sajnálni az elszalasztott barátságokat, munkalehetőségeket, házassági ajánlatokat és meg nem született gyermekeket. Könnyű mások szemüvegén át nézni magunkat…

Nem kell a világ összes zeneművét meghallgatni, hogy élvezzük a zenét.”

Krajnyák Zsuzsa

2022.07.11.

R.Kelényi Angelika: Átkozottak

Az írónő kaland-, romantikus-, és történelmi témájú regényeivel 2014. óta köti le olvasóit.

Az Átkozottak c. regénye a máig homály fedő Habsburg átokra épülő történet – fikció.

A 17 éves lány az 1867-es években a hatalom és a vágy körtáncába, majd ennek spiráljába találja magát, ahonnan kétes a kijutás.

A 30 éves történész orvosszakértő Krisztina  2018- ban jut egy izgalmas naplóhoz a múltból.

Napjainkban és az 1800-as évek második felében játszódik, valahol párhuzamot alkot, és már-már úgy gondoljuk hogy tudjuk a történet “végét” akkor egy csavarral átírja gondolatainkat.

Részlet a könyvből :

– Nos… – nézett le a kezére Berger – Nem voltam túl jó történelemből, de rémlik, hogy elvertük a magyarokat…

– Ez nem egy focimeccs volt, ember ! Azok a férfiak a szabadságukért küzdöttek, és meghaltak az elveikért – vontam össze a szemöldökömet, habár nem vártam, hogy a nyomozó többet tudjon a forradalomról és a szabadságharcról. …

Mégiscsak egy osztrák, ráadásul rendőr, nem történész. Miért is ismerné a magyar történelem részleteit?

/Krajnyák Zsuzsa/

2022.06.30.

Abbie Greaves: Büntető némaság

Negyven év a szerető társ mellett. Maggie és Frank az élet soha nem feldolgozható fájdalmát is közösen viselik. Az óriási titok – mely Frankot némaságra kényszeríti – mindkettőjüknél különböző, mégis egy közös pontban forr össze: imádott Lányuknál. Egyikőjük sem tud a másik titkáról, amely rágja lelküket. Maggie,  Frank elviselhetetlen némaságát az élete feladásával zárja le. Frank a kómában fekvő szeretett felesége ágya mellett vállalkozik a fájdalmas vallomásra. 

Döbbenetes, komor, sajnos életszerű történet – letehetetlen a könyv.

Krajnyák Zsuzsa

2022.06.01.

JENNIFER TEEGE – Nikola Sellmair: Nagyapám engem agyonlőtt volna

Jennifer Teege 38 éves korában szembesül a ténnyel : a plaszówi koncentrációs láger parancsnoka Amon Göth háborús bűnös az ő nagyapja.  A nigériai kapcsolatból született, örökbefogadó szülőknél nevelkedett Jennifer döbbenten tárja fel családja múltbéli történetét. 

A felgöngyölt események történelmi hátterét, magyarázatát a könyvben lépésről lépésre Nikola Sellmair társíró biztosítja.

Krajnyák Zsuzsa

2022.04.19.

77 mese a biztonságról

Egy kedves vendég járt könyvtárunkban Somogyvári Máté negyedik osztályos tanuló személyében. Máté indult a Mesék a biztonságról c., a Szertelen-kék Alapítvány által meghirdetett  pályázaton. Alkotása elismeréseként meséje megjelent a 77 mese a biztonságról c. kiadványban. 

Írásának címe: A Pingpong Suli egy napja, a könyv 124. oldalán található, témája az új iskola, új osztálytársak, a befogadás izgalma. Mátéék két éve költöztek Tordasra.

A gyerekek és felnőttek által írt mesék témáját tekintve többek között olvashatunk a néha viharos, kitartó barátságról, a Bátorság-völgyi látogatásról, Szuszóról a háromkerekű kisautóról, a Rögtönjobbanitisz tablettáról, a kis nyuszi varázs mondatáról, és a Szeretet Tündérének tanításáról. 

Az igényes lapra nyomtatott könyv meséit színes, kedves illusztrációk díszítik.

A mesekönyv minden korosztály részére ajánlott.

Krajnyák Zsuzsa

2022.03.31.

Kay Bratt: Varázsolj haza!

Cara önként magára vállalt gyilkosság miatt menekül lakóhelyéről. Útja során van ideje gondolkodni az életén, kezdve onnan, hogy édesanyja a halált választotta élete problémáinak megoldására, ennek következtében ikertestvérével együtt egyik nevelőszülőtől a másikig adják őket. Sérült lelkük bizalmatlanná és sebezhetővé teszi őket.

Szökésében mellészegődik Hemi /Hemingway/, a négylábú, akivel közösen keresik a jobb jövőt. Észrevétlen kötődés alakul ki kettejük között, ami igazán csak a tervezett elválás során derül ki. 

Elérik azt a bizonyos “jobb jövőt” mindketten?

Krajnyák Zsuzsa

2022.03.21.

Földvári András : Ez az én világom – Jó emberek,különös élmények távol és közel

Aki olvasta ezt megelőző könyvét (Elmentem világgá), már ismerheti a utazó embert, aki álmait megvalósította, majd számunkra írásba is foglalja élményeit, felejthetetlen sztorijait. Az utazásai közben átélt kalandjait olyan szórakoztatóan adja át nekünk, hogy máris vele együtt veszünk részt utazásaiban a Föld csodaszép tájain, legyen az bárhol a világon.

“Tanúsíthatom, vele utazni hatalmas élmény – egyben kihívás is. Az utitársnak fel kell készülnie a “flúgos futamokra” …” (Csépai Zoltán, a gyerekkori barát)

Krajnyák Zsuzsa

László Károly: Legközelebb

Az alábbi könyvajánlót László Károlytól  (Dingir Inanna) kaptuk, a könyvtár részére ajándékba adott könyvével együtt. 

 Ha lenne egy sárga zselékapszulád, ami alapjaiban megváltoztatja az életed, be akarnád venni?

Akkor is megtennéd, ha pár napig a legkisebb rezdülésedet is követné valaki?

Kihagynád-e, ha az lenne az utolsó esélyed?

Hétköznapi hősök, furcsa fazonok és egy zseniális Kísérlet. A szereplőkkel bármikor összefuthatsz, hiszen valódi, köztünk élő emberek.

Bár a Kísérlet még csak papíron létezik, a résztvevők kalandjai valós eseményeken alapulnak. Ismerd meg a világukat, hogy innentől kezdve más szemmel tekints a környezetedben élőkre és saját kapcsolataidra.

A könyv írója 1974-ben született Budapesten. Jelenleg Tordason él feleségével és három gyermekével. Egy multinacionális vállalat üzletágvezetője, épületgépész mérnök. Feleségével párkapcsolati tanácsadással foglalkozik, nevéhez fűződik a „napod vagyok – holdad vagyok” tematika kifejlesztése. www.napodvagyok.hu

Férfierő kutató, férfitársait segíti útjukon, táborokat, előadásokat tart. Kisgyermekkora óta versenyszerűen foglalkozik küzdősporttal, különböző harcművészetekkel. Versenyzői pályafutását a hazai és nemzetközi sikerek után ketrecharcos világbajnoki címmel koronázta meg. 

A könyv szereplői a szerző személyes barátai, ismerősei, ezért nevük természetesen megváltoztatásra került.

A szerző könyve megtalálható a könyvtár “ÚJ KÖNYVEK” polcán. 

Kepes András:  A boldog hülye és az okos depressziós

Ismét egy olyan könyvvel jelentkezett, ami talán gondolkodásra készteti az olvasót. A  sok ország kultúrájában otthonosan mozgó, újságírói múlttal is rendelkező, számos megérdemelt díjjal kitüntetett /jelenleg/ író munkásságát felsorolni is nehéz lenne. Televízió-nézőként tanulhattunk számtalan – a világ különböző tájairól jelentkező riportjaiból /pl.Világfalu/ vagy éppen a tudósokkal, művészekkel és más emberekkel folytatott kötetlen beszélgetéseiből /pl. Dessert/. Sorolhatnánk alkotásait, de álljon itt egy idézet az olvasásra és elgondolkodásra ajánlott könyvből:

“Amerikában élő fotós ismerősöm mesélte, hogy a National Geographic Magazine megbízásából közeli rokonainkat, kihalófélben lévő hegyi gorillákat fényképezett Afrikában. Az ezüsthátú gorilla, noha hatalmas testű állat, akár kétszázhetven kilósra is megnőhet, békés növényevő, így a fotóriporter bátran közel ment hozzájuk. Majd váratlanul az egyik állat visszakézből ugy képen teremtette, hogy fél óráig eszméletlenül feküdt. Amikor magához tért, afrikai kisérője szabadkozott, hogy nem volt ideje figyelmeztetni rá, vigyázzon, mert az állatnak kölyke van, és féltheti a kicsit. Fotós kollégám próbálta összeszedni magát, King Kong még mindig ott volt a közelében, és ő tanácstalanul kérdezte a kisérőjét, hogy most mitévő legyen. “Ülj nyugodtan, és ne nézz a szemébe, bocsánatot fog kérni”- mondta az állatokat jól ismerő afrikai férfi. Ismerősöm kábultan, lesütött szemmel üldögélt, hogy egy ekkora pofon után milyen nyugodtan, azt el lehet képzelni. Aztán a hatalmas állat lassan odament hozzá és leült mellé, olyan szorosan, hogy a karján érezte az állat szőrét. És akkor a gorilla finoman a fotóriporter combjára tette a kezét. “Most bocsánatot kér – mondta a kisérő -, nem akart bántani, csak féltette a kicsinyét.”

Mifelénk már mindenki mindenkit képen vágott a történelem során, és bizonyára mindenki meg tudja indokolni, miért. De odáig még nem jutottunk el, mint a gorillák, hogy leüljünk a másik mellé, és azt mondjuk, “bocsi, öreg!”.

Hát ennyi…

Krajnyák Zsuzsa

2021.12.02.

Gounelle, Laurent: Az oktalan filozófus

“Szerettem volna mindenkit arra sarkallni, hogy vizsgálja meg saját lelkiismeretét és merje feltenni a kérdést: valóban ezt akarjuk ?”

 – Laurent Gounelle. (francia író, 1966-)

Sandro filozófus egyetemi tanár különleges bosszúja felesége Amazóniában bekövetkezett haláláért. Zsoldosokat bérel fel, akik a pénz reményében vállalják az egyszerűnek tűnő munkát. Sandronak nincs előre kigondolt terve, a bosszú kivitelezésére minden nap új ötletet agyal ki. A lényege, hogy a békében, boldogan, szeretetben élő őslakosok életét megváltoztassa, a falu lakosainak tudatába a félelem, bizonytalanság, irigység érzetét ültesse be – életük végéig boldogtalanok legyenek.  A mind több és kegyetlenebb, az emberek életét megkeserítő agyafurt gondolat Sandro és a bérencek életére is hatással van, mindenki a saját személyisége szerint viseli és reagálja le a faluban végbemenő változásokat. 

A könyv végére Sandro és mi, az  olvasók is döbbenetes felismerésre jutunk.

A regény eredeti címe: A filozófus, aki nem volt bölcs

Krajnyák Zsuzsa

2021.10.26.

Paola Peretti: Én és a Cseresznyefa

A mű eredeti címe: A távolság köztem és a cseresznyefa között, utal a könyv témájára.  

Mafalda súlyos szembetegsége – melynek következtében látását fokozatosan veszíti el  – készteti a kislányt napló írására. A naplóban leírja azokat a dolgokat, amiket hamarosan már nem lát, címe: dolgok, amelyek nagyon fontosak nekem.  Az iskola udvarán áll egy  cseresznyefa. Mafalda minden nap számolja, hogy onnantól ahol meglátja a fát, hány lépés eljutni addig ahol áll. Minden egyes nap kevesebb.

Paola Peretti írónőt saját szembetegsége késztette regénye megírásához. Jelenleg Veronában él, olaszul tanítja a bevándorló gyerekeket.

Részlet a könyvből: “Örülök. Annyira örülök, hogy még arról is elfeledkezem, hogy megforduljak, és elköszönjek anyától, aki még mindig az iskolakapuban áll, és ő is örül, mert tudja, hogy lényeges nekem, hogy legalább egy igaz barátot találjak, és ha a tízéves lányod talál egy igazi barátot a sötétben, akkor, hát, azt hiszem, muszáj örülnöd neki.”

Különleges könyv; a felnőtteknek és az ifjúságnak ajánlott.

Krajnyák Zsuzsa

2021.09.14.

A Kálvin téri kripta titkai

A könyv részletesen ismerteti a budapesti református templom és a körötte lévő terület történetét az 1700-as évektől, ennek megismerése után pedig olvashatjuk a feltárt kriptában elhelyezett hetvenegynéhány elhunyt személy rövid életútját, kilétét, és személyükhöz kapcsolódó érdekességeket.

 Többek között itt nyugszik : Almási Balogh Pál – orvos, nyelvész, Fáy András  író, politikus, Hermina Mária Amália osztrák főhercegné, magyar királyi hercegné, Szodoray László tanuló, Vay Károly gróf – Honvéd őrnagy, átmenetileg itt pihent báró Wesselényi Miklós és újszülött leánya Heléna is.

“Első és legismertebb budapesti temploma a református egyháznak a Kálvin téri volt. A Deák téri evangélikus templom után ez a második legnagyobb protestáns templom a fővárosban. Hiteles bizonyítéka a reformkori Pest fővárossá fejlődésének, társadalmi és kulturális emelkedésének.” (Csontó Sándor)

Krajnyák Zsuzsa

2021.08.23.

Rubik Ernő: A mi kockánk

Könyv felnőtteknek, nagyobb gyerekeknek a játékosság megőrzéséről,  arról, hogy érdemes megtenni mindent az elképzelt cél érdekében.

A KOCKA  tényeken alapuló történetét színes események teszik nagyszerü olvasmánnyá.

Minden további ajánlás felesleges szószaporítás lenne, a könyv magáért beszél.

“A Kocka megerősítette abbéli meggyőződésemet, hogy létezik egyetemes emberi természet, amely az életkor, a társadalmi státusz és a faji hovatartozás felett áll, amelynek egyáltalán semmi köze ahhoz, hogy a világnak mely pontján születtünk, hogy hol és milyen körülmények között élünk.

Számos képessége és csodálatos tulajdonsága közül a legfontosabb, és talán épp ez a kulcs a legrejtettebb titkához is, ahogy kapcsolódni tud az emberekhez, és ahogy az embereket egymáshoz kapcsolja. 

…..

Soha nincs vége. Mindig vár egy új kezdet.”

(Rubik Ernő)

2021.07.01.

Szabó Magda: Születésnap

Az ifjúsági regény nemcsak a fiatal olvasóknak nyújt kellemes időtöltést. Kortól függetlenül minden korosztálynak ajánlott, és aki már olvasta néhány évtizeddel ezelőtt – újabb szemszögből, pár év távlatából élvezheti a történetet.

Szabó Magda könyve 1962-ben jelent meg először. 

Bori, a 14 éves kamasz lány korabeli élethelyzete ma már történelem – ezért is lehet izgalmas a mai tizenéveseknek – akik ugyanúgy keresik az utat a felnőtté váláshoz mint annak idején Bori korosztálya.         

Ez a felnőtté válás nem az elképzelése szerint történik, hanem az élet teremt váratlan helyzeteket a fiatal lánynak, amelyben döntéseket kell hoznia.

Az események során többféle figurát, embertípust megismerhetünk, “akik” most is köztünk élnek.

Krajnyák Zsuzsa

2021.06.14.

Koltai Róbert: Végszót adok-veszek

A könyv negyven epizódot tartalmaz a film és a színház világából, nem kizárva  a nagyszerű színész hétköznapi életét belőle, hiszen ez a kettő Koltai Róbertnél  összefonódik. A Koltai-stílusban – ironikusan – leírt történeteket olvasva nagyrészt nevet a könyvet kezében tartó, vidám perceket élhet át a színésszel együtt.  Mindemellett tisztelettel és szeretettel ír a már nem élő színész óriásokról, akikkel kapcsolatba került munkássága folytán.

 Ajánlom mindenkinek a hétköznapi gondok után – garantáltan jó kedve lesz a könyv olvasásakor.

Egy kis részlet a könyvből:

“Ilyen előzmények után értesültem, hogy gyermekem a napközi otthonban előre megfontolt szándékkal beleült a szomszédja levesébe. Produkciója hatalmas sikert aratott az egybegyűlt nézőközönség előtt, az óvó néniknél azonban kevésbé, miért is Ferike rövidesen helyet foglalt a jóformán az ő személyes használatára rendszeresített szégyenpadon, ahová oly önérzetesen ült ki, mint a színészek egy-egy siker szüneteiben a színház előtti kispadra.”

Krajnyák Zsuzsa

2021.06.01.

J.S. Margot: Mazel tov

Belgium, Antwerpen –  1987-től a napjainkig.

Margot, a történet kezdetekor az antwerpeni Fordító- és Tolmácsképző Intézet hallgatója tanulmányai mellett munkalehetőséget vállal.
Így talál rá, a Schneider szülőkre, akik négy gyermekük mellé keresnek korrepetitort. Elsősorban Elzira lányukkal kell foglalkoznia, aki 12 éves és idegrendszeri eredetű mozgáskoordinációs zavara, un. diszpraxia miatt fokozott türelmet és odafigyelést igényel.
A katolikus nevelést kapott – nem vallásos – Margot beilleszkedése a hagyománytisztelő zsidó családba nem zökkenőmentes. Egymás elfogadását elsősorban a lány szakmai tudása és nem utolsó sorban mindkét fél egymás iránti tisztelete teszi lehetővé.

Margot barátja nem hívő muszlim, Iránból jött politikai menekült, aminek megértetése nem kis feladat a munkaadói felé, akik érthető módon mindent tudni akarnak a lányról.

Idővel életre szóló ismeretség, barátság alakul a Schneider család – főleg Elzira – és Margot között.

A könyv olvasásakor végig kísérhetjük  a gyerekek felnőtté válását, sorsuk alakulását és Margot hol távoli, hol közeli jelenlétét a család életében.

Krajnyák Zsuzsa

2021.05.18.

F.Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

2004-ben jelent meg először ez a szépirodalmi mű. A pszichológus szemével tárja elénk a különböző sorsú emberek, háborúban elvesztett szeretteik hiányának feldolgozását. Az egyetlen út a túlélésre a szeretet, amelyet mindegyikük magával hozott a háború előtti időből. A szeretet, amely begyógyítja a fájdalmas sebeket. 

A regény lebilincselő történetén keresztül ismerhetjük meg egy idősödő orvos és egy fiatal lány nem mindennapi kapcsolatát. 

2021.05.03.

Emma Donoghue: A rokon

A 80. születésnapját Nizzában tervezi tölteni a New Yorkban élő özvegy vegyészprofesszor. Számítását keresztülhúzza egy váratlan értesítés a gyámügyi hivataltól. A tizenegyéves unokaöccsét vagy ideiglenesen befogadja, vagy az nevelőintézetbe kerül. Lelkiismerete szerint cselekszik, és kelletlenül, de a fiúval utazik Nizzába.

Egy hét összezárva.

 A két ember közötti hatalmas szemléletbeli- és korkülönbség, a múlt és a jelen apró vagy nagy jelentőségű dolgainak tudatukra hatása, annak értelmezése, elfogadása, vagy nem elfogadása mindkettőjük számára nagy kihívás. 

“Odament a hal alakú, rugós játékhoz, amely a kiírás szerint háromtól hatéves korig használható, beledugta a lábát a kengyelbe, és úgy meghajtotta magát, hogy a játék majdnem belekoppant a mesterséges gyepbe. Aztán hátrafelé ugrált egy fahajó korlátja mentén, továbbra is zsebre dugott kézzel, és csak azért sem nézett a lába elé.

Noah lehunyta a szemét, és elképzelte, mennyi adminisztrációval járna az óceán mindkét partján, ha a gyerek betörné a fejét, miközben ő vigyáz rá. (Sőt, az ő kérésére:”Az öreg azt mondta, hogy mozognom kell!”) Mind a szociális munkások, mind a franciák híresek arról, hogy imádják a bürokráciát. Vajon hogy kell engedélyeztetni, hogy New Yorkba szállítson egy kiskorú, kómás beteget – vagy hullát ?” (Emma Donoghue: A rokon)

Krajnyák Zsuzsa

2021.04.13.

Rosanna Ley: A sáfrányösvény

Cornwald, Anglia. Nell – profi szakács, jelenleg pincérnő. Édesanyja generációk óta sáfránytermesztéssel foglalkozik. Váratlan halála gyökeres változást hoz lánya életében, de a továbblépéshez a múlt titkainak feltárása, és magabiztos döntés meghozatala szükséges. Mi lesz az örökölt sáfrányfölddel ? Férje, vagy férje nélkül valósítja meg álmát ? Megvalósítja-e ? 

Callum, a férje, születésnapi ajándéka: öt napos marokkói főzőtanfolyam Marrákesbe.

Lyme, Anglia. Amy – fotós, önállóságát féltő, szókimondó független nő. Főnöke rábízza egy Marokkóval kapcsolatos művészeti és fotókiállítás megszervezését. Utcai képek, épületek, és a marokkói konyhaművészet bemutatásához egy hetes útra megy Marrákesbe.

 Magával visz egy marokkói képeslapot, hogy megfejtse családja múltjának titkait. Ehhez a képeslapon látható kék ajtót meg kell találnia Marokkóban.

A könyv visszatekint az események vonalán azokra az amerikai fiatalokra, akik különböző okok miatt nem vettek részt a vietnámi háborúban,  nem voltak hajlandóak fegyvert venni kezükbe, tüntettek a háború ellen, mégis meg kellett vívniuk saját belső háborújukat a lelkiismeretükkel. Mi lett a sorsa sok ilyen háborúellenes nézetet valló fiatalnak ? Mint például Glennek.

Hol lett a kikötő életükben ?

Hogy lesznek barátnők Nell és Amy, és mely szálon kapcsolódik össze múltjuk története egymással, és Glennel, a vietnámi háború elől megszökő fiatalemberrel. 

Mindez kiderül a lebilincselő, pörgő eseményhalmazba ágyazott könyvből.

Krajnyák Zsuzsa

2021.03.22.