Piactér átadása

Az ünnepségen elhangzott polgármesteri beszéd:

“Mert nem mindegy, hogy csak úgy építünk valamit, vagy azoknak építünk, akik használni fogják.

Sok szeretettel köszöntök mindenkit ebben az őszi időben, az elmúlt 18 év utolsó beruházásának az átadásán!

Ugyan még nincs minden teljesen készen, a befejezési határidő is október 30., de jövő héttől új vezetése lesz a településnek. Így illő, hogy most zárjuk le a mi dolgainkat, hiszen ebben – tisztelet a kivételeknek – nem sok szerepük volt.

A piac története 2010. májusában kezdődött a Hangya vásártérrel, a művelődési ház udvarában; majd folytatódott a közeli Sajnovics parkban, de gyorsan kiderült, hogy ez a terület a legalkalmasabb erre. Nem túl kicsi, de nem túl nagy a tér és az árusok autókkal is be tudnak jönni pakolni.

A fő szempont volt a kialakításnál, hogy ez egy időszakonként működő piac, ami a köztes időben pedig parkoló. Ehhez kellett még kiegészítésként egy mosdó és egy kis raktár a piaci asztaloknak, padoknak. Több elképzelés volt, például a templomhoz közelebbi épület a kastély kerítése mellett. De végül azt az elvet fogadtuk el, hogy legyen egy kapuépület, és így hozzon létre egy teret a pavilonokkal, a kastéllyal és a templommal.

Szintén egy régi gondolatom, hogy a település egyik központja a művelődési háztól a parkon át a templomig tart, így ezzel a kialakítással ennek a térfolyamnak a megújítása fejeződik most be. A szerves kapcsolódás érdekében a templom előtt lévő járda meghosszabbításával összekötöttük ezt a teret a parkkal. Többször egyeztettünk a műemlékvédelem kollegáival és a főépítészi tanáccsal, míg ez a megoldás mindenki által elfogadott lett.

A pályázatot 2022 nyarán adtuk be, a támogatói okiratot 2023 januárjában kaptuk meg. Ezután kezdődött a hosszabb tervezési folyamat, majd idén a beszerzési eljárások előkészítése, lebonyolítása.

Az épület, hangulatában a településen használt egységes stílust követi, így illeszkedik közterületeink elmúlt évtizedekben kialakított képéhez. Az útépítés augusztus 10-én, az épület építése augusztus 15-én kezdődött, így jó másfél hónap alatt valósult meg ez, amit látunk.

A kivitelezésben köszönet illeti a vállalkozókat is, akik az elképzelést és a körülményeket megértették, és konstruktív módon így végezték a munkájukat a település javára. A végeredményt mindenki maga eldöntheti.

Köszönöm Tessely Zoltán országgyűlési képviselőnknek, hogy szívén viselte, és segítette a projektünket. Köszönöm Takács Edinának a munkáját, aki megteremtője és több, mint egy évtizeden át szervezője volt a piacoknak, illetve köszönöm a tervezőnek is, akivel sikerült véglegesítenünk és ebbe a formába öntenünk az elképzeléseinket!

Végül köszönöm mindazok munkáját és segítségét, akik részt vettek a megvalósításban! A jövő heti végleges befejezés után, várunk mindenkit október 5-én, szombaton (egy hét múlva) a helyi termelői piacra!”

Juhász Csaba polgármester