Öreghegyi fórum 2024

Pár éve a testület részéről felmerült igénynek megfelelően, fórumot szoktunk tartani a hegyen élőknek, ott tulajdonnal rendelkezőknek. Idén javasoltam az Orbán napi rendezvény előtt ezt megtartani, hiszen az emberek elfoglaltak és nem fognak hetente rendezvényeken részt venni. A képviselők közül egyedül Rácz alpolgármester úr volt jelen, bár az érdeklődők sem voltak túl sokan.

Több témát és problémát beszéltünk át:

  • Egy lakó felvetette az új Erdőmajori út melletti árkok eltűnésének és a növényzet elszaporodásának problémáját, melyre válaszul elmondtam, hogy sajnos ennyi fért a pályázati keretbe melyet még ki is kellett 25 millió Ft-tal egészítenünk. Egyébként olyanok a terepviszonyok, hogy csak a mélyebb részeken lehet elgondolkozni árkon, mert a többi helyen is természetes módon elvezetődik a víz. Ugyanígy felmerült a fekvőrendőrök telepítésének ötlete, mert a jó úton most már gyorsan hajtanak.
  • Ezzel és a szemétszállítással kapcsolatosan merült fel, hogy tájékoztatni kellene az öreghegyi tulajdonosokat és a földet művelő gazdákat is arról, hogy rájuk is ugyanúgy vonatkozik az ingatlan előtti területek rendbetételének kötelezettsége, mint belterületen és erre köteleznie is kellene a hivatalnak. Nem teljesítés esetén felmerült ezek elvégeztetése és ráterheltetése az ingatlanra, de jeleztem, hogy ez rengeteg munka és költség, ami nem biztos, hogy megtérül.
  • A tájékoztatás kapcsán beszéltünk arról, hogy a lehetséges állattartásról is kellene tájékoztatni az itt élőket. Így vállaltam, hogy ezekről egy általános levelet készítünk és eljuttatjuk mindenkihez.
  • A szemétszállítással, illetve a gyűjtőpontok működésével kapcsolatban azt ígértem, hogy két helyre készítünk egy olyan hálós tárolót, amihez az állatok nem férnek hozzá. Ennek sikere esetén a többi helyre is bevezetjük. A gyűjtőpontokat korábban a testület határozta meg, de örömmel várunk minden olyan javaslatot helyszínekre, ami segíti a megfelelő szemétszállítást.
  • Szó volt arról, hogyan biztosítsuk, hogy a kukásautó körbe tudjon menni a Szent Orbán, Muskotály, Rizling utcán. Tájékoztattam az ott élőket, hogy a kritikus sarki telket eladták, de mi megkerestük az új tulajdonosokat, hogy ennek érdekében szeretnénk egy pár méteres sávot megvenni. Sajnos nem vették át a leveleket, egyelőre nem tudunk kapcsolatot teremteni velük.
  • Felmerült az internethálózat kiépítésének a lehetősége, és az elektromos hálózat bővítésének az igénye, melyhez az önkormányzat kérelme szükséges az illetékes szolgáltató felé. Ígéretet tettünk arra, hogy a szükséges kapcsolatokat felvesszük, és megtesszük, amit kell.
  • Az esetleges útfejlesztésekkel kapcsolatosan tájékoztattuk az ott lévőket, hogy az önkormányzatnak erre nincs anyagi forrása, de ha az ott lakók összefognak, a fele anyagköltséget tudnánk biztosítani, nyilván a költségvetésünk által meghatározott értékhatárig.

A fórum után megválasztásra került az új hegybíró Hunyadi István személyében, akinek ezekről beszéltem. Az is szóba került, hogy az ősz folyamán lehetne a művelődési házban is alkalmat biztosítani az öreghegyieknek, egy kötetlen beszélgetésre az önkormányzattal, a problémákról és megoldásokról.

Juhász Csaba polgármester