Miért fontos a csapadékvíz megfelelő elvezetése?

Tordas Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-2.1.3-16-FE1 kódszámú, Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című Felhívással kapcsolatban, amely során támogatásban részesült településünk a csapadékvíz-elvezető rendszerének a helyreállítására. A projekt címe: „Átfogó belterületi csapadékvíz-elvezetés helyreállítása” azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-FE1-2021-00018. A támogatás során nem csupán a fizikai megvalósítás a feladatunk, hanem a lakosság figyelmének felhívása annak érdekében, hogy miért szükséges a csapadék vizet elvezető árkok karbantartása.

Az elmúlt évek során megváltozott időjárási körülmények egyre inkább ráirányítják mindannyiunk figyelmét a megelőzés és az öngondoskodás fontosságára.

A korábbi évtizedekre nem jellemző heves esőzések egyre gyakrabban okoznak villámárvizeket, illetve településeken végig zúduló csapadékáradatot, amelyek hazánkban a klímaváltozás kísérő jelenségei. A villámárvizek akkor alakulnak ki, ha rövid időn belül túl nagy mennyiségű csapadék esik, amit nem tud elvezetni sem a település csatornahálózata, sem a környezet. Felkészülni egy-egy ilyen esetre szinte lehetetlen, ahogyan azt már a gyakorlatban is tapasztalhattuk. A megelőzés azonban megoldást jelenthet: a heves esőzések által okozott károk elkerülhetők vagy jelentősen mérsékelhetők, ha a vízelvezető rendszereket folyamatosan karbantartjuk.

Az extrém csapadékos időjárást követően gondot okoz, vagy gondot okozhat a megnövekedett belvíz, összegyülemlett esővíz. A nagyobb vízkárok megelőzése érdekében, kiemelten gondot kell fordítani a vízelvezető árkok, átereszek meglétére, tisztítására és folyamatos karbantartására.

A felszíni csapadékvíz elvezetése egyrészt fontos a közlekedés zavartalanságának biztosítása érdekében, másrészt a csapadékvíz elvezetése, összegyűjtése és megfelelő hasznosítása fontos bolygónk természetes vizének körforgásához.

Fontossá váltak, hogy ezek a folyamatok a jól legyenek kialakítva, mert az ivóvízként is használható édesvíz készletek egyre értékesebbek, és a fenntarthatóság szempontjából is egyre lényegesebb az átgondolt vízgazdálkodás.

A belterületi vízelvezető árokrendszerek karbantartása az év minden időszakában kiemelt fontosságú, mely nem csak az önkormányzat, de a lakosság feladata is. A lehulló csapadék elvezetésének elengedhetetlen feltétele, hogy az ingatlanok körüli területen a vízelvezető rendszerek karbantartása megtörténjen.

Ezért ügyeljünk arra, hogy

  • a lefolyást akadályozó anyagok (föld, falevél, fű, gaz) ne gátolják a csapadékvíz útját,
  • a két áteresz között az árok medre egyenes, trapéz alakú, sima felületű legyen,
  • az árkot folyamatos kaszálással, gyommentesítéssel tartsuk karban,
  • az áteresz legyen tiszta, törés és beomlás mentes, teljes keresztmetszetében eressze át a vizet, mérete feleljen meg a csapadékvíz mennyiségének.

Ha mindezeket betartjuk, megelőzhetőek lesznek a csapadékvíz okozta további károk, javulnak az életkörülményeink és életminőségünk.

Szerző: Onlinemarketing.hu Kft.